Προγόνων Ιχνηλάτησις
Το θερινό πρόγραμμα – summer camp – της Ελληνικής Αγωγής, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, περιέχει μικρές περιηγήσεις σε όλο το ιστορικό κέντρο με σκοπό μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά την Αθήνα.

Καλοκαιρινό Camp 2023
Γενικές πληροφίες και και αναλυτικό πρόγραμμα
Ημερήσιο Πρόγραμμα
Προσέλευση
08:00 – 08:30
Μικρό πρωινό γεύμα και προετοιμασία
08:30
Αναχώρηση για τον καθημερινό προορισμό
09:30
Ιχνηλατούμε
10:00 – 12:00
Μικρό μεσημεριανό γεύμα
12:30
Δημιουργικό παιχνίδι σχετικό με την εκδρομή
13:00
Πέρας προγράμματος
14:00
Αναχώρηση
14:00 – 15:00
Αναλόγως με την ηλικία των παιδιών, χωρίζονται σε ομάδες. Ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο όμως στην ηλικία τους. Με την επιστροφή από την εκδρομή, τα παιδιά συνεχίζουν την ιχνηλάτηση μέσα από τα κείμενα της ελληνικής γραμματείας, των αρχαίων αλλά και συγχρόνων συγγραφέων, παίζουν, δημιουργούν, ψυχαγωγούνται και κάνουν μία εισαγωγή στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, όχι αποκλειστικά οι μαθητές της Ελληνικής Αγωγής, αλλά αφορά μαθητές ηλικίας 6 – 14 ετών.
Τα καθημερινά μικρογεύματα είναι από το catering Papaspirou και περιλαμβάνουν φρέσκα, εξαιρετικής ποιότητας αρτοποιήματα. Τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα να φέρουν φαγητό από το σπίτι τους εάν το επιθυμούν.
Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται:
- Οι εκδρομές και τα εισιτήρια στους χώρους – όπου αυτά χρειάζονται.
- Δύο γεύματα – πρωινό (στις 08:30) και μεσημεριανό (στις 12:30). Τα γεύματα παραλαμβάνονται από το catering Papaspirou και αποτελούνται από φρέσκα καθημερινά αρτοποιήματα.
- Η μεταφορά με σχολικά λεωφορεία από και προς τους χώρους των εκδρομών.
- Οι μπλούζες των παιδιών για τις εκδρομές.
- Η απασχόληση των παιδιών από τις 08:00 έως τις 15:00.
- Η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.
Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από και προς το σπίτι
Παιδικό πρόγραμμα 1 : Από 6 – 9 ετών
Παιδικό πρόγραμμα 2 : Από 9 – 12 ετών
Εφηβικό πρόγραμμα : Από 12 – 14 ετών
Πρωινό: Κέικ, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τυρόπιτα κ.α.
Μεσημεριανό: Αρτοποιήματα (π.χ. τυροπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, pizza, brioche, burger, παστίτσιο κ.α.)
Φρούτα
Κάθε ημέρα το μεσημεριανό είναι διαφορετικό. Τα παιδιά είναι ελεύθερα να φέρουν φαγητό από το σπίτι, εάν το επιθυ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ειδικά από την ομάδα της Ελληνικής Αγωγής και έχει ως στόχο τα παιδιά να γνωρίζουν την Αρχαία Ελληνική γλώσσα με, την Ιστορία, την Μυθολογία, την Φιλοσοφία και εν γένει τον ελληνικό πολιτισμό με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Αναλόγως με την ηλικία των παιδιών, η εκπαιδευτική προσέγγιση είναι ξεχωριστή, χωρίς να παρεκκλίνει από τον κεντρικό στόχο που είναι το να αγαπήσουν τα παιδιά τον πολιτισμό μας και να νιώσουν τη σημασία και την αξία της σπουδαίας κληρονομιάς τους. Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από φιλολόγους με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των παιδιών, στη διδασκαλία και την βιωματική προσέγγιση της γνώσης. Με έναυσμα τις επισκέψεις στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα παιδιά αποκτούν ενδιαφέρον για την συνέχεια του πανάρχαιου πολιτισμού μας και συναρπάζονται από τον πλούτο των μύθων, των ιστοριών και της σοφίας των Ελλήνων. Βαδίζουμε στα ίχνη των προγόνων μας και αντλούμε γνώσεις από την σοφία τους.
– Με καθημερινές εκδρομές σε διαφορετικούς προορισμούς. Τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά την Ιστορία και τον σπουδαίο ελληνικό Πολιτισμό.
– Με απασχόληση εκπαιδευτική και ψυχαγωγική. Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις και παράλληλα ψυχαγωγούνται χάρη στη μοναδική βραβευμένη μέθοδο της Ελληνικής Αγωγής που ως στόχο έχει να εκπαιδεύει τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης.
– Με πολύ έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό που συνδυάζει την διασκέδαση με την γνώση.
– Με εβδομαδιαία βίντεο των δράσεών μας για να παρακολουθείτε από το σπίτι πού πηγαίνουν και τι ακριβώς διδάσκονται τα παιδιά κάθε ημέρα.
– Καπέλο και παγούρι.
– Μπλούζα Ελληνικής Αγωγής (παρέχεται δωρεάν από εμάς).
– Αντιηλιακό.
– Αθλητικά παπούτσια.
– Καπέλο.
– Τετράδιο, κασετίνα.
– Σακίδιο.
ALPHA BANK – GR63 0140 1040 1040 0233 0000 249
EUROBANK – GR34 0260 0750 0000 1020 0223 337
(απαραίτητη η αναγραφή του ονόματός σας)
Δικαιούχος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΕ
Δείτε το Πρόγραμμα του Καλοκαιρινού CAMP 2023
Δευτέρα 19 Ιουνίου: Ακαδημία Πλάτωνος
Ξεκινάμε το πρόγραμμά μας από τον ιερό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εδώ άρχισε να διδάσκει και ο Πλάτων το 387 π.Χ. όταν γύρισε από τη Σικελία. Το άλσος, το γυμνάσιο, οι σχολές και τα άλλα ιδρύματα γύρω από τον περίβολο έδωσαν στην περιοχή πνευματική και αθλητική διάσταση. Η ακμή τους έφτασε στο αποκορύφωμά της, την εποχή του Ιουλιανού και την περίοδο της νέο-πλατωνικής φιλοσοφίας. Ο ιερός αυτός χώρος έγραψε ιστορία 1000 χρόνων. Από εδώ πέρασαν φιλόσοφοι, ρήτορες, πολιτικοί, κυβερνήτες, αυτοκράτορες, απλοί άνθρωποι που ερχόταν να διαλογιστούν, να συζητήσουν και να πειραματιστούν. Πολλά μέλη της Ακαδημίας έφευγαν και επέστρεφαν στις πατρίδες τους ή πήγαιναν σε άλλες πόλεις μεταφέροντας και διδάσκοντας το πνεύμα της Ακαδημίας. Πόσο μεγάλο ήταν το κύρος της φαίνεται και από το γεγονός ότι ο μαθηματικός και αστρονόμος Εύδοξος από την Κνίδο, ο οποίος είχε ιδρύσει σχολή μαθηματικών και αστρονομίας στην Κύζικο της Προποντίδας το 366 π.Χ, έκλεισε τη σχολή του και μαζί με τους μαθητές του εισήλθε στην Ακαδημία.
Εκτός από τον χώρο της Ακαδημίας, θα επισκεφτούμε και το ψηφιακό μουσείο. Εκεί θα «συναντήσουμε» τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο, που έδρασε στην Αθήνα του 4ου αιώνα π.Χ. Θα γνωρίζουμε όμως και τον ο τόπο που έδρασε, δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας. Τι σημαίνει άραγε να ζει κανείς στη «γειτονιά του Πλάτωνος» τον 4ο π.Χ αιώνα; Εκτός από εικόνες και ιστορικά στοιχεία, θα αγγίξουμε φιλοσοφικές έννοιες και ιδέες που διαδόθηκαν στη Δύση με αποτέλεσμα σήμερα, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχει ίδρυμα με το όνομα Ακαδημία, προς τιμήν της σχολής του Πλάτωνος.
Τρίτη 20 Ιουνίου: Λύκειον Αριστοτέλους
Στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη και την πύλη του Διοχάρους τοποθετείται η σχολή του Αριστοτέλους.Το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο, δίπλα στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και του Ηρακλή Παγκράτους. Το Λύκειον πήρε το όνομά του από το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνος, που προϋπήρχε του γυμνασίου. Ο Λύκειος Απόλλων λατρευόταν στην περιοχή από τους πανάρχαιους χρόνους.
Τον 4ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκαν στα γυμνάσια οι πρώτες φιλοσοφικές σχολές, κατ’ ουσίαν τα πρώτα Πανεπιστήμια: στην περιοχή του Λυκείου ίδρυσε, το 335 π.Χ τη σχολή του ο Αριστοτέλης και δίδαξε για περίπου δώδεκα χρόνια, τα πιο δημιουργικά της ζωής του.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους της ιστορίας του ανθρωπίνου πνεύματος. Το μνημειώδες διανοητικό οικοδόμημα του Αριστοτέλη και της Σχολής του συγκεφαλαίωσε όλες τις φιλοσοφικές και επιστημονικές αναζητήσεις του αρχαίου κόσμοy. Επί 18 αιώνες, έως την Αναγέννηση, ο Αριστοτέλης ήταν το άπαν της ανθρώπινης σοφίας και η αδιαμφισβήτητη αυθεντία σε κάθε σχεδόν τομέα της επιστήμης. Ο Κεραμεικός είναι ένα από τα 9 μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης. Μέσα σε αυτά είναι φυσικά η η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά, και η Ρωμαϊκή αγορά. Είναι ο χώρος θα συναντήσεις καθώς θα κάνεις τη βόλτα σου στον πεζόδρομο από την πλατεία Ασωμάτων προς την περιοχή του Γκάζι.
Τετάρτη 21 Ιουνίου: Κεραμεικός
Ο Κεραμεικός είναι χωρίς υπερβολή ένα σπάνιο και εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο έκτασης σχεδόν 40 στρεμμάτων. Ένα μουσείο που χαρίζει απλόχερα τη θέα από μοναδικά έργα γλυπτικής, κεραμικά και ίχνη από τα αρχαία τείχη. Ένα ιστορικό διαμάντι που παραμένει σχετικά άγνωστο όχι μόνο στους ξένους επισκέπτες αλλά και στους Έλληνες.
Πλημμυρισμένη από εμπόρους και πραματευτάδες σε καιρό ειρήνης και από πολεμιστές σε καιρό πολέμου, η μεγάλη αυτή πύλη σηματοδοτούσε το κέντρο της πόλης. Από εκεί ξεκινούσε η μεγάλη οδός των Παναθηναίων, η οποία διέσχιζε την Αθήνα και αποτελούσε την κεντρική της αρτηρία. Ο δρόμος αυτός έφτανε μέχρι την είσοδο της Ακρόπολης. Στην Ιερά πύλη κατέληγε η Ιερά Οδός, ο δρόμος που οδηγούσε τους Αθηναίους προς την Ελευσίνα. Από εκεί ξεκινούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Στη μέση περίπου του Κεραμεικού κυλάει ακόμα ήσυχα ο ποταμός Ηριδανός, ο οποίος πηγάζει από τον Λυκαβηττό και τη γνωστή μας σήμερα Δεξαμενή.
Πέμπτη 22 Ιουνίου: Προεδρική Φρουρά
Σήμερα επισκεπτόμαστε την Προεδρική Φρουρά. Μαθαίνουμε την ιστορία των Ευζώνων οι οποίοι αποτελούν κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος.
Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, η ευζωνική στολή των οπλαρχηγών και αγωνιστών που πρωτοστάτησαν στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους κατά των Οθωμανών, την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, καθιερώθηκε ως η επίσημη εθνική ενδυμασία. Το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, από ιδρύσεως της βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και φέρει τιμητικά το όνομα του Σουλιώτη οπλαρχηγού και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Τζαβέλα.
Η επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά περιλαμβάνει την επίσκεψη στο στρατόπεδο, την γνωριμία με τους Εύζωνες και την εκπαίδευσή τους, και βεβαίως, την αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα!
Παρασκευή 23 Ιουνίου: Ελευσίνα
Επισκεπτόμαστε τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Περισσότερο γνωστή για τα Ελευσίνια Μυστήρια, αλλά και τον μέγιστο των τραγικών ποιητών Αισχύλο, η περιοχή συνέδεσε νωρίς, από τους Μυκηναϊκούς ακόμα χρόνους, τις τύχες της με αυτές της Αθήνας.
Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσινίους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα. Στα χρόνια του Σόλωνα (αρχές 6ου αι. π.Χ.) η Ελευσίνα προσαρτάται οριστικά στην Αθήνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια καθιερώνονται ως αθηναϊκή εορτή. Καταλήγουμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους.
Δευτέρα 26 Iουνίου: Λόφος Μουσών: Φυλακές Σωκράτους και Πνύκα
Η λιθόστρωτη διαδρομή που οδηγεί προς το εσωτερικό του χώρου αποτελεί μέρος των διαμορφώσεων Πικιώνη. Ο Δημήτριος Πικιώνης, εμπνευσμένος αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και στοχαστής δημιούργησε στο διάστημα 1950-1957 το Περίπτερο (Αναπαυτήριο Πικιώνη) και διαμόρφωσε δύο κεντρικές λιθόστρωτες διαδρομές, από τις οποίες η κατευθύνεται προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ η άλλη καταλήγει σε ένα πλάτωμα, το Άνδηρον, στο λόφο του Φιλοπάππου, με θέα τα μνημεία της Ακρόπολης.
Σήμερα θα σταθούμε και στο εντυπωσιακό, διώροφο ή τριώροφο κτήριο, γνωστό από την παράδοση ως «Φυλακές Σωκράτους». Η σπηλαιώδης μορφή του κτηρίου και η μικρή απόσταση από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, πρέπει να οδήγησε τη λαϊκή αντίληψη στην ταύτισή του με το «Δεσμωτήριον του Σωκράτους» ή με «αρχαία Λουτρά», άποψη η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί. .Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Τρίτη 27 Ιουνίου: Χοροθέατρον Δόρας Στράτου
Για τους Έλληνες, οι εθνικοί χοροί έχουν μια ξεχωριστή σημασία. Οι χοροί αυτοί δε σχεδιάστηκαν από κάποιον ειδικό, αλλά τους έπλασε η ψυχή του λαού. Έγιναν από ανθρώπους οι οποίοι, μη γνωρίζοντας ανάγνωση και γραφή και μη διαθέτοντας άλλη μόρφωση, χόρευαν και τραγουδούσαν για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.
Οι σημερινοί χοροί έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Στη Μινωική Κρήτη οι νέοι και οι νέες χόρευαν για τον ερχομό της Άνοιξης, στην Κλασική Ελλάδα οι πεπλοφόροι χόρευαν στις Καρυές προς τιμήν της Αρτέμιδος και στα Παναθήναια προς τιμήν της Αθηνάς. Η Ελλάδα έχει χορευτική ιστορία που ξεκινάει πριν από 3.000 χρόνια. Ελληνικοί χοροί όπως το Χασάπικο, αποτελούν εξέλιξη πολύ παλιότερων χορών με ρίζες από το 330 π.Χ . Αυτή η μακρόχρονη ιστορία γέννησε εκατοντάδες χορούς – σήμερα σώζονται καταγραφές τετρακοσίων διαφορετικών χορών με τις παραλλαγές τους. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους θεούς, για το λόγο αυτό ήταν συνδεδεμένοι με κάθε
Οι παραδοσιακοί χοροί, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας, μας δένουν με το παρελθόν. Σήμερα μαθαίνουμε για τις ξεχωριστές στολές πόλεων και νησιών, την ιστορία των χορών και τα μυστικά που φέρουν. Χοροί που μας ταξιδεύουν στα πανάρχαια χρόνια, όπως μαρτυρούν αγγεία, τοιχογραφίες αλλά και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που περιγράφουν λαβές και βήματα αιώνων. Η Δόρα Στράτου αφιέρωσε τη ζωή της στο έργο της διάσωσης και διάδοσης των χορών αυτών. Με τις επισκέψεις στο θέατρό της, συνεχίζουμε την παράδοση και εξασφαλίζουμε το μέλλον τους. Και όλα αυτά, χορεύοντας μέχρι τελικής πτώσεως!
Τετάρτη 28 Ιουνίου: Μουσείο Ακροπόλεως
Σήμερα κάνουμε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά ταξίδια του κόσμου. Το μουσείο της Ακροπόλεως μας περιμένει για να μας διηγηθεί ιστορίες ενός σπουδαίου πολιτισμού: του δικού μας.
Μεταμορφωνόμαστε νοερά σε αρχαίους Έλληνες και επισκεπτόμαστε «το σπίτι μας.» Μία αξέχαστη εμπειρία της επίσκεψης ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δώρα που έχουν δοθεί ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον μοναδικό τρόπο ξενάγησης των εκπαιδευτικών της Ελληνικής Αγωγής.
Χτισμένο πάνω από μια γειτονιά που κατοικείται από το 4.000 π.Χ., το Μουσείο της Ακροπόλεως διαθέτει υπέροχα έργα τέχνης και λιθοδομές, αρχιτεκτονική απαράμιλλης ομορφιάς και εντυπωσιακά τέχνεργα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Ακρόπολης και του Μουσείου της.
Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Μουσείο, ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο. Και όσο το γνωρίζουμε, τόσο μεγαλώνει και ο σεβασμός και η αγάπη μας για την εμβληματική, αρχαία Αθήνα.
Πέμπτη 29 Ιουνίου: Ζάππειον και Ναός Ολυμπίου Διός
Το Ζάππειον Μέγαρον αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον Ελληνικό Πολιτισμό. Ο Ευαγγελής Ζάππας, Έλληνας Πατριώτης και Βορειοηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης, είχε το όραμα της αναγεννήσεως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού.
Επισκεπτόμαστε το Ζάππειον και μαθαίνουμε την ιστορία του. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 φιλοξενούνται στην κυκλική αίθουσά του τα αγωνίσματα της ξιφασκίας, ενώ στους Β΄ Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες (1906) η έλλειψη υποδομών και εγκαταστάσεων οδήγησε στη χρήση του ως «Ολυμπιακού Χωριού».
Από το 1936 και για 40 χρόνια φιλοξένησε τον πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Το 1940 μετασκευάζεται σε νοσοκομείο, τον επόμενο χρόνο επιτάσσεται από τον γερμανικό στρατό κατοχής, στη συνέχεια μετατρέπεται σε αποθήκη και κατόπιν σε στρατώνα (1944), ενώ πλήττεται και από βομβαρδισμούς στα Δεκεμβριανά.
Μεταπολεμικά συζητείται η κατεδάφισή του. Ευτυχώς, το 1960 πραγματοποιήθηκε γενική επισκευή, ενώ η τελευταία ανακαίνιση έγινε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007.
Η μέχρι τώρα πολύχρονη παρουσία του στο Κέντρο της Αθήνας, το ανέδειξε στο αρχαιότερο Μνημείο της πόλης μας και σε σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό, την Οικονομία και τον Αθλητισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με την Σύγχρονη Ιστορία μας.
Παρασκευή 30 Ιουνίου: Χαλκίδα
Η Χαλκίδα υπήρξε μία από τις πιο δραστήριες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Δημιούργησε αποικίες από τη Θράκη ως την Ιταλίακαι τη Σικελία. Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης της πόλης συναντώνται ήδη από την παλαιολιθική περίοδο, αλλά ο πρώτος σημαντικός οικισμός της που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πόλισμα έγινε γύρω στο 3000 π.Χ. κατά την αρχή της Νεολιθικής Περιόδου. Η ύπαρξη της Χαλκίδας στα μυκηναϊκά χρόνια αποδεικνύεται από σποραδικά τεκμήρια, και κυρίως μέσα από τα Ομηρικά Έπη, αφού οι Χαλκιδείς περιλαμβάνονται στον ονομαστό “Νηών Κατάλογο”, έχοντας προσφέρει 40 πλοία.
Στα γεωμετρικά χρόνια η πόλη συνοικίζεται και βιώνει ονομαστή ακμή, ενώ μαζί με την Ερέτρια αποτελούν τις δύο σημαντικότερες πόλεις της Εύβοιας. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με το εμπόριο, την κεραμική και τη μεταλλοτεχνία. Η ονομασία της πόλης της Χαλκίδας προήλθε από την παρουσία κοιτασμάτων χαλκού στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία αποτέλεσαν και παράγοντα ανάπτυξης. Επισκεπτόμαστε σήμερα τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλεως και μαθαίνουμε την καταγωγή του λεγομένου «Λατινικού Αλφαβήτου» που στην πραγματικότητα, ξεκίνησε από την Χαλκίδα!
Δευτέρα 3 Ιουλίου: Λουμπαρδιάρης και Μνημείον Φιλοπάππου
Εκεί, στους πρόποδες του Φιλοπάππου ξεκινά η εβδομάδα μας, βαδίζοντας στο λιθόστρωτο – έργο τέχνης του διάσημου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και μαθαίνουμε την ιστορία της πανάρχαιας περιοχής στο κατάφυτο τοπίο. Η μοναδική ιστορία της εκκλησίας τους Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για την περίοδο της Τουρκοκρατίας και την προέλευση του «περίεργου» ονόματος της εκκλησίας. Περνάμε την πύλη του Διατειχίσματος που φέρει το όνομα «Δίπυλο υπέρ των Πυλών» και ξεκινάμε την πεζοπορία προς το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον ευεργέτη της πόλεως των Αθηνών Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Φιλόπαππο, το γνωστό μνημείο του Φιλοπάππου. Και όλα αυτά, υπό το βλέμμα της Ακροπόλεως που θα μας συντροφεύει από μακρυά: Τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας, σε μία ημέρα!
Τρίτη 4 Ιουλίου: Ραγκαβάς
Ξεκινάμε σήμερα από τα Αναφιώτικα και προσανατολιζόμαστε προς την αριστοκρατικότερη συνοικία της πόλης μας. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακροπόλεως και στηρίζεται στους πρόποδες του βράχου της Ακροπόλεως, αγναντεύοντας τον λόφο του Λυκαβηττού. Οι ειδικοί τοποθετούν το ναό στον 11ου αιώνα μ.Χ., εξαιτίας των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών χαρακτηριστικών του, όντας παρόμοιος με άλλες εκκλησίας της ίδιας εποχής. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που χαρακτηρίζει το εκκλησάκι αυτό, είναι ότι εκεί ήχησε για πρώτη φορά μετά από τα 400 περίπου χρόνια σκλαβιάς, ο ήχος της καμπάνας στην ελεύθερη πλέον Αθήνα, από το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου. Η ιστορική αυτή καμπάνα βρίσκεται σήμερα κρεμάμενη εντός του Ιερού ναού.
Τετάρτη 5 Ιουλίου: Παλαιά Βουλή
Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία αφού πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο των Αθηνών με την μεγαλόπρεπη Αίθουσα των Συνεδριάσεων που αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης, αλλά και στέγη για εκδηλώσεων ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Οι αίθουσες που την περιβάλλουν στεγάζουν την μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ το υπερώο αποτελεί τον χώρο των περιοδικών του εκθέσεων. Μαζί με την περιήγηση στην Παλαιά Βουλή, μαθαίνουμε να συνδέουμε την Ιστορία των νεοτέρων χρόνων του Ελληνικού Κράτους.
Πέμπτη 6 Ιουλίου: Βουλή των Ελλήνων
Με αφορμή την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, μαθαίνουμε την Ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και την περίοδο της βασιλείας. Περιηγούμαστε σε όλο το μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων με ειδική ξεναγό που θα μας εξηγήσει όλη την ιστορία των παλαιών Ανακτόρων, θα δούμε τα σχέδια από το αρχείο της Βουλής, πολλές φωτογραφίες από την Αθήνα του παρελθόντος και για την πυρκαγιά το 1909 που προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Μαθαίνουμε για την χρήση του ως κέντρο περίθαλψης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 και την μετατροπή του στην έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Παρασκευή 7 Ιουλίου: Υμηττός
Ολοκληρώνουμε μία ακόμη συναρπαστική εβδομάδα με την εκδρομή στον Υμηττό, ένα μέρος με έντονη λαογραφία και αστικούς μύθους. Ο Υμηττός εμφανίζεται ως κέντρο λατρείας, αλλά και τόπος υγείας, λόγω της ύπαρξης πηγών. Στον Υμηττό υπήρχαν τρεις πηγές οι οποίες θεωρούνταν ιερές: H πηγή της Καλοπούλας που πίστευαν ότι το νερό της είχε ευεργετικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες τεκνοποιούσαν όταν το έπιναν ή λούζονταν με αυτό. Έκανε δηλαδή τις γυναίκες «εὐτόκους τὰς ἐξ αὐτοῦ πινούσας, τὰς δὲ ἀγόνους γονίμους». H πηγή του Κριού, πιθανά να πρόκειται για την αρχαία πηγή Καλλία, το νερό εξακολουθεί να τρέχει έως και σήμερα μέσα από ένα ρωμαϊκό κεφάλι κριού. H πηγή του Αγιάσματος, τεχνητή πηγή με θεραπευτικές ιδιότητες. Το νερό από τις δύο πρώτες πηγές κατέληγε στον Ηριδανό, το μυθικό ποταμό που οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν στις «εσχατιές της γης». Φυσικά, επισκεπτόμαστε την Μονή Καισαριανής και μαθαίνουμε για την ιστορία της που πηγαίνει πίσω στον 11ο αιώνα.
Δευτέρα 10 Ιουλίου: Ακαδημία Αθηνών
Επισκεπτόμαστε το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου!
Tο μέγαρο της Aκαδημίας Aθηνών αποτελεί το ένα από τα μέρη της “αρχιτεκτονικής τριλογίας”, Eθνική Bιβλιοθήκη – Πανεπιστήμιο – Aκαδημία, που σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας Theophil Hansen (1813-1891). Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Hansen, και, κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου. Πηγή της έμπνευσης του αρχιτέκτονα ήταν η κλασική αρχιτεκτονική του αθηναϊκού 5ου αιώνα, όπως εμφανίζεται με τα μνημεία της Aκροπόλεως. Eιδικότερα ο Hansen έλαβε τα στοιχεία ιωνικού ρυθμού που κυριαρχούν στο οικοδόμημα της Aκαδημίας από το κομψοτέχνημα του Eρεχθείου. Στον γλυπτικό και ζωγραφικό διάκοσμο του μεγάρου συγκεφαλαιώνεται όλη η αρχαία ελληνική παράδοση και συγχρόνως εκφράζονται τα χαρακτηριστικά και τα οράματα του Eλληνισμού της εποχής. Kατά την κατάθεση του θεμελίου λίθου ο Όθων εξέφρασε την ευχή “ἵνα ἡ Aκαδημία αὕτη συντελέση πρὸς ἀνύψωσιν τῆς Eλλάδος εἰς τὴν ἀρχαίαν αὐτῆς ἐπιστημονικὴν δόξαν”.
Τρίτη 11 Ιουλίου: Αρχαία Αγορά
Η Αγορά αποτελούσε το επίκεντρο της δημόσιας ζωής της αρχαίας Αθήνας. Ήταν ο χώρος όπου διοικητικές, πολιτικές, δικαστικές, εμπορικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές δραστηριότητες λάμβαναν χώρα. Η περιοχή που κάλυπτε την Αγορά χρησιμοποιήθηκε χωρίς διακοπή σε όλες τις περιόδους της Αθηναϊκής ιστορίας. Πολύ πριν μετατραπεί σε δημοτικό κέντρο της πόλης των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.), χρησίμευε ως κοιμητήριο. Στις αρχές του 6 ου αι. π.Χ., την εποχή του Σόλωνα του νομοθέτη, η Αγορά απέκτησε τον δημόσιο χαρακτήρα της.
Περιηγούμαστε από τα μέλη της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών που πραγματοποιεί ανασκαφές στον χώρο της Αγοράς από το 1931, επισκεπτόμαστε τον ναό του Ηφαίστου, την στοά του Αττάλου, το μουσείο και τον χώρο ανασκαφής, συλλογής και καταγραφής των ευρημάτων.
Τετάρτη 12 Ιουλίου: Ρωμαϊκή Αγορά
Η Ρωμαϊκή Αγορά ήταν η κεντρική αγορά στην αρχαία Αθήνα στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνταν εμπορικές συναλλαγές και συναθροίσεις.
Οι Ρωμαίοι επέλεξαν να χτίσουν τη Ρωμαϊκή αγορά στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο: ανάμεσα στην Ακρόπολη το σημαντικότερο θρησκευτικό και συμβολικό χώρο της πόλης και την αρχαία αγορά το κέντρο της εμπορικής και πολιτικής ζωής της εποχής. Δημιουργήθηκε ως συνέχεια της αρχαίας αγοράς, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες της καθημερινής ζωής της πόλης και συνδέθηκε με την Αρχαία Αγορά μέσα από έναν δρόμο.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος, ονομάστηκε πύλη του παζαριού, καθώς την εποχή εκείνη ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως παζάρι σιταριού. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 1843, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα, κατεδαφίστηκε ο ναός του Προφήτη Ηλία (“Παναγία των Καταλανών”). Ανακαλύφθηκε ξανά τον 20ό αιώνα και ανασκάφτηκε από τους αρχαιολόγους.
Πέμπτη 13 Ιουλίου: Αστεροσκοπείο
Tο εντυπωσιακό Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι το 1ο ερευνητικό κέντρο του νεότερου Ελληνικού κράτους. Ο θεμέλιος λίθος του ιστορικού κτιρίου Σίνα, που δεσπόζει στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο, τοποθετήθηκε από τον Βασιλιά Όθωνα το 1842. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1846 με χρηματοδότηση του ευπατρίδη βαρόνου Σίνα. Έκτοτε προσφέρει αδιαλείπτως, ακόμα και στα σκοτεινά χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στην Ελληνική Επιστήμη και στο Κράτος, τόσο στη παραγωγή νέας γνώσης όσο και σε υπηρεσίες θεμελιώδεις για την λειτουργία του κράτους, όπως ήταν η ιστορική υπηρεσία υπολογισμού της Ώρας Ελλάδος, απαραίτητη για την εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη της χώρας. Μαθαίνουμε την ιστορία του νεοκλασικού κτηρίου, ακολουθούμε τους αστρονόμους – ξεναγούς μας και βεβαίως, παρατηρούμε τον ουρανό με το ιστορικό, τεράστιο τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Παρασκευή 14 Ιουλίου: Βραυρώνα
Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Αρτέμιδας. Τόπος διαλεγμένος από τους ανθρώπους για να ζήσουν ήδη 3.000 χρόνια πριν από την Κλασσική Αρχαιότητα, οπότε κτίστηκε το Ιερό- οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως αυτός ο χώρος, αυτά τα ίδια στρέμματα γης πρωτοκατοικήθηκαν στα νεολιθικά χρόνια. Το 2.000 π.Χ. υπήρχε πλέον μια δραστήρια κοινότητα ανθρώπων επακριβώς τοποθετημένη. Τόπος ανεπαισθήτως δονούμενος, με χάρη στην όραση του επισκέπτη αλλά ειδικό βάρος φέροντας εγγενώς. Κι ας τον έχει «σκεπάσει» η Ακρόπολη με τη βαριά σκιά της κι αυτόν, όπως τόσα άλλα εξαιρετικά- αρχαία και διαχρονικά- τοπόσημα της Αττικής.
Το νερό κυλάει αδιάλειπτα από την αρχαία πηγή: από τα θεμέλια του Ναού της Αρτέμιδος στη Μεγάλη Στοά και στα απομεινάρια των αρχαίων δωματίων, όπου οι θέσεις των ανακλίντρων είναι ακόμα ορατές. Στη μυθολογία η Άρτεμις περιγράφεται ως γυναίκα χειραφετημένη, αμαζόνα αλλά και κουροτρόφος, σκληροτράχηλη και ορμητική (και στον λόγο της ακόμα)- «λέων γυναιξί» την αποκαλεί η Ήρα. Αεί παρθένος αλλά προστάτιδα των τοκετών και του γάμου εθεωρείτο η θεά από τους πιστούς.
Ο μύθος και οι ποιητές καταγράφουν πως στο Ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος έζησε και πέθανε η Ιφιγένεια, υπηρετώντας τη θεά ως ιέρειά της. Είναι η μυθολογία ως πηγή που εδώ τοποθετεί τον τάφο της. Τα μόνα σίγουρα είναι τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης- αυτή ανακάλυψε πως στο ναό διαβιούσαν από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι και την ύστερη εφηβεία τους κορίτσια από τους Δήμους της Αθήνας: «οι άρκτοι» όπως καλούνταν ήταν ταμένες, πριν ακόμα γεννηθούν, από τις μητέρες τους στη θεά, με την προσδοκία ο τοκετός να κυλήσει φυσιολογικά. Στο Μουσείο της Βραυρώνας εκτίθενται αντικείμενα αυτών των νεαρών κοριτσιών- κάποια μοιάζουν τωρινά, μυστηριωδώς μοντέρνα και ανεξίτηλα τα χρώματά τους. Τόσο ώστε αισθάνεσαι την ανθρώπινη εντύπωση αυτών των γυναικών, τη διαχρονία της παρουσίας τους σε αυτόν τον τόπο.
Με μία αξέχαστη επίσκεψη, ολοκληρώνουμε και αυτήν την εβδομάδα του προγράμματός μας.
Δευτέρα 17 Ιουλίου: Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του Ολυμπισμού, η απόδοση φόρου τιμής στους Έλληνες αθλητές θα μας απασχολήσουν σήμερα κατά την επίσκεψή μας στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Θα αποδώσουμε φόρο τιμής στις Αρχές και στις Αξίες, στη δομή και στους σκοπούς του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους Οργανισμούς και στα Ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν πάλι ζωή.
Τέλος, θα αναδείξουμε τον ρόλο και την αρωγή της Ελλάδος στη διαμόρφωση του συγχρόνου Ολυμπιακού κινήματος και θα προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά ώστε να αγωνίζονται και να μην το βάζουν κάτω στη ζωή του, σε κάθε τομέα.
Τρίτη 18 Ιουλίου: Αρχαίο Θέατρο Διονύσου
Το πρότυπο του θεάτρου στην παγκόσμια ιστορία.
Επισκεπτόμαστε τον χώρο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη γένεση και εξέλιξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: του δράματος και της σύλληψης του θεάτρου. Εκεί πρωτοδιδάχτηκαν τα κορυφαία έργα των μεγάλων κλασικών δραματικών ποιητών, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη και Μενάνδρου, τα οποία όχι μόνο παίδευσαν πολύπλευρα το αθηναϊκό κοινό και συνέβαλαν καθοριστικά στο συνεχή επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του Αθηναίου πολίτη ως μέλους του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά έως σήμερα συνιστούν πνευματική παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα. Ο αρχιτεκτονικός κυκλικός σχεδιασμός μάλιστα του ολόλιθου αθηναϊκού θέατρου και η υλοποίησή του σε ένα κατωφερές έδαφος κατέχει στην ιστορία της αρχιτεκτονικής των θεατρικών χώρων αρχετυπικό ρόλο, αφού εδώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, περίπου το 350 π.Χ., και στο εξής απετέλεσε πρότυπο για όλους τους θεατρικούς χώρους.
Τετάρτη 19 Οουλίου: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Διασχίζοντας την οδό Πατησίων όλοι γνωρίζουμε και προσέχουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα από τα πρώτα οικοδομήματα του νέου ελληνικού κράτους;
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1829. Αποτέλεσε το πρώτο Μουσείο που ιδρύθηκε στο ελληνικό κράτος μετά τον επαναστατικό αγώνα και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η αρχική του έδρα ήταν στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα το 1834, μεταφέρθηκε και η έδρα του Μουσείου. Οι αρχαιότητες στεγάστηκαν σε διάφορα κτίρια και μνημεία. Το 1866, με τη δωρεά του οικοπέδου από την Ε. Τοσίτσα και τη χορηγία της οικογένειας Μπερναρδάκη από την Αγία Πετρούπολη, ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού κτιρίου του Μουσείου, σε σχέδια L. Lange και με τροποποιήσεις του Ερνέστου Τσίλλερ.
Το μουσείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Συγχρόνου Ελληνικού Κράτους και φιλοξενεί τα σημαντικότερα ευρήματα της χώρας.
Πέμπτη 20 Ιουλίου: Κατακόμβες Ρωσσικής Εκκλησίας
Μία επίσκεψη μοναδικής σημασίας, ομορφιάς και συμβολισμών.Κατεβαίνουμε 6,5 μέτρα κάτω από τη γη και ανακαλύπτουμε έναν εντυπωσιακό μυστικό κόσμο, που αποτελεί ταυτόχρονα κι έναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό, άγνωστο σε πολλούς. Εδώ, όπου προϋπήρχε ο ναός του Λυκείου Απόλλωνος, κρύβονται αιώνες ιστορίας και μνήμης. Ένας χώρος που βίωσε την αλλαγή του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, σε Ρωμαϊκού, σε Βυζαντικού Πλήθος ανακαλύψεων και αρχαιολογικών ευρημάτων ανάμεσα σε ένα ολόκληρο υπόγειο συγκρότημα ρωμαϊκών λουτρών, αποτελούν τα στοιχεία που συνθέτουν τον υπόγειο χώρο που έλαβε στα μεταγενέστερα χρόνια τον χαρακτηρισμό της “κατακόμβης”. Εκεί, στα έγκατα της γης, στεκόμαστε με δέος επάνω σε 2.500 χρόνια ιστορίας…
Παρασκευή 21 Ιουλίου: Μαραθώνας
Ολοκληρώνουμε το φετινό μας πρόγραμμα με μία από τις ιστορικότερες και ενδοξότερες περιοχές στην παγκόσμιο ιστορία.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο ήρωας Μαραθών συνόδευσε και τους Διόσκουρους, που εισέβαλαν στην Αττική προκειμένου να απελευθερώσουν την μικρή αδελφή τους Ελένη, η οποία έγινε γνωστή μεταγενέστερα, ως η Ωραία Ελένη, την οποία είχε απαγάγει ο Θησέας, με την βοήθεια του Πειρίθου, με σκοπό να την παντρευτεί, όταν εκείνη μεγαλώσει και την είχε κρύψει στις Αφίδνες. Από εκεί, αφού ελευθέρωσαν την αδελφή τους, απήγαγαν τη μητέρα του βασιλιά της Αθήνας, την Αίθρα και βοήθησαν να ανέβει στον θρόνο της Αθήνας ο Μενεσθέας, εκμεταλλευόμενοι και την απουσία του Θησέα, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στον Άδη.
Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ως προς την ημερομηνία της ίδρυσης του Μαραθώνα, η αναφορά της πόλης σε απόσπασμα της Οδύσσειας του Ομήρου καταδεικνύει τη σημασία αυτού του οικιστικού κέντρου, ακόμη και σε εκείνη την μακρινή εποχή.
Στο Μαραθώνα σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας έπιασε τον Ταύρο της Κρήτης, ο οποίος προξενούσε καταστροφές στον κάμπο του Μαραθώνα.
Επισκεπτόμαστε τον μαρμάρινο αρχαιοελληνικό ναό στη βάση του φράγματος, που φτιάχτηκε για να θυμίζει τη νίκη των ανθρώπων κατά της λειψυδρίας και ο οποίος θεωρείται το πιο θαυμαστό αξιοθέατο, πιστό αντίγραφο του θησαυρού των Αθηναίων, του ναού που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς. σε ανάμνηση της νίκης εναντίον την Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα.
Φυσικά αναφερόμαστε στη θρυλική Μάχη του Μαραθώνα που αποτελεί καθοριστικός σταθμός στην ιστορία της Δύσης. Οι δέκα χιλιάδες Αθηναίοι που πήραν τα όπλα και εφόρμησαν πάνω στους Πέρσες εκείνη τη μέρα έσωσαν –με όλη τη σημασία της λέξεως– τον δυτικό πολιτισμό.
Μαθαίνουμε βιωματικά την ιστορία στον τόπο που εκτυλίχθηκε. Πόσο τυχεροί είμαστε!
Η ομάδα μας
Σοφία Γούλα – Βίκυ Σακκά
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Γεωργία Πατεράκη
Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών
Ευγενία Μανωλίδου
