Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Ελληνική Αγωγή

Summer Camp 2022

Προγόνων Ιχνηλάτησις

Το θερινό πρόγραμμα – summer camp – της Ελληνικής Αγωγής, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, περιέχει μικρές περιηγήσεις σε όλο το ιστορικό κέντρο με σκοπό μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά την Αθήνα.

Καλοκαιρινό Camp 2022

Γενικές πληροφίες και και αναλυτικό πρόγραμμα

Ημερήσιο Πρόγραμμα
Προσέλευση

08:00 – 08:30

Μικρό πρωινό γεύμα και προετοιμασία

08:30

Αναχώρηση για τον καθημερινό προορισμό

09:30

Ιχνηλατούμε

10:00 – 12:00

Μικρό μεσημεριανό γεύμα

12:30

Δημιουργικό παιχνίδι σχετικό με την εκδρομή

13:00

Πέρας προγράμματος

14:00

Αναχώρηση

14:00 – 15:00

Δείτε το Πρόγραμμα του Καλοκαιρινού CAMP 2022

1η Εβδομάδα

Δευτέρα 20 Ιουνίου

Σακίδια, καπέλα, παγούρια και φύγαμε για την Πλάκα! Πρώτος σταθμός: Αναφιώτικα. Φιλοξενηθήκαμε στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου και μάθαμε το πως ταξιδεύει το Άγιο Φως της Αναστάσεως από τα Ιεροσόλυμα εκεί. Μιλήσαμε για τη συνοικία των Αναφιωτών, μάθαμε την ετυμολογία της Ανάφης και με αφορμή την κυκλαδίτικη εικόνα στο κέντρο των Αθηνών, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τρίτη 21 Ιουνίου

Δεύτερη ημέρα του θερινού μας προγράμματος και τα ίχνη των προγόνων μας, μας οδήγησαν στον αρχαιότερο δρόμο των Αθηνών, τον δρόμο που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες, την οδό Τριπόδων. Εκεί, μπροστά στο μνημείον του Λυσικράτους, μιλήσαμε για τη σημασία των χορηγών, για τους τρίποδες, τους δραματικούς αγώνες και τα έπαθλα. Στη συνέχεια, παίξαμε δραματοποιώντας σκηνές από τη μυθολογία προς τιμήν του Διονύσου!

Τετάρτη 22 Ιουνίου

Τα ίχνη των προγόνων μας, μετά τη χθεσινή διαδρομή στην οδό Τριπόδων, μας οδήγησαν σήμερα στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Εκεί, ο μουσικός Νίκος Ξανθούλης μίλησε στα παιδιά για τη σημασία της μουσικής στην αρχαιότητα και μας μάγεψε όλους με τη μουσική του.

Πεμπτη 23 Ιουνίου

Σήμερα η χρονομηχανή μας, μας ταξίδεψε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Επισκεφθήκαμε το αρχοντικό των Μπενιζέλων, το παλαιότερο σπίτι των Αθηνών και περιηγηθήκαμε στους χώρους όπου έζησε κάποτε η Αγία Φιλοθέη. Στη συνέχεια, πήγαμε στο Μουσείο Λαικών Παραδοσιακών οργάνων και παρατηρήσαμε τις ομοιότητες της αρχαίας και της παραδοσιακής μουσικής. Περνώντας μπροστά από τη Μητρόπολη και το άγαλμα του Παλαιολόγου, δεν μπορέσαμε να μην σταματήσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στο ένδοξο παρελθόν μας.

Παρασκευή 24 Ιουνίου

Τελευταία ημέρα της πρώτης εβδομάδος. Οι επιβλητικές κατακόμβες της Ρωσικής Εκκλησίας… Το μέρος όπου ενώνεται η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Ρώμη και το Βυζάντιο. Ο ναός του Λυκείου Απόλλωνος, που μετετράπη σε ρωμαικά λουτρά και μετά σε βυζαντινό ναό. Τα παιδιά βίωσαν με δέος την ένωση των πολιτισμών, το ταξίδι στους αιώνες, την σύνδεση των αρχαίων, των βυζαντινών και των νεοτέρων χρόνων.

2η Εβδομάδα

Δευτέρα 27 Ιουνίου

Υπέροχα ξεκίνησε η εβδομάδα μας με την επίσκεψη στον Λόφο των Μουσών. Επισκεφθήκαμε το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, παρατηρήσαμε την αρχιτεκτονική του Πικιώνη και μάθαμε την ιστορία πίσω από το «περίεργο» όνομα που ακολουθεί το όνομα του Αγίου. Στην συνέχεια περπατήσαμε στις «φυλακές του Σωκράτους», αυτό το περίεργο οίκημα που μοιάζει με δεσμωτήριο, αλλά βεβαίως η ιστορία είναι διαφορετική. Όμως, με αυτήν την αφορμή, μιλήσαμε για τον σπουδαίο φιλόσοφο που έμεινε στην παγκόσμια ιστορία και δίδαξε την ανθρωπότητα με το παράδειγμά του.

Τρίτη 28 Ιουνίου

Μία ιδιαίτερη ημέρα σήμερα στο θερινό μας πρόγραμμα, επισκεφθήκαμε με τους μαθητές μας το Μουσείον της Ακροπόλεως. Τα παιδιά θαύμασαν τα γλυπτά του Παρθενώνα, το αρχαικό μειδίαμα στις κόρες και τους κούρους, ενώ εντυπωσιάστηκαν από τα φυσικά χρώματα των γλυπτών.

Τετάρτη 29 Ιουνίου

Επισκεφθήκαμε το μνημείο του Γαίου Ιουλίου Αντιόχου Επιφανούς Φιλοπάππου και εκτός από την ιστορία του μνημείου, θαυμάσαμε τον Παρθενώνα από το ωραιότερο σημείο των Αθηνών.

Στη συνέχεια βαδίσαμε προς το Χοροθέατρο Δόρας Στράτου. Εκεί μας υποδέχθηκαν η κα Αγγελική και ο Γρηγόρης, παλαιός μαθητής της Ελληνικής Αγωγής και μαζί με τα παιδιά μάθαμε για την παράδοση των χορών μας, μερικοί από τους οποίους προέρχονται από τα αρχαία χρόνια. Χορέψαμε μέχρι τελικής πτώσεως!

Πέμπτη 30 Ιουνίου

Εσείς έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν ελληνικά ονόματα; Ή, γιατί τα μπλε αστέρια είναι τα πιο θερμά, ενώ τα κόκκινα τα πιο ψυχρά, ενώ συνήθως το κόκκινο θεωρείται θερμό χρώμα, ενώ το μπλε ψυχρό; Όλα αυτά και πολλά ακόμη, μάθαμε σήμερα στην επίσκεψή μας στο Αστεροσκοπείο. Στην τάξη μιλήσαμε για την ετυμολογία των αστέρων, των πλανητών και τη σχέση του Κόσμου με το κόσμημα, τον διάκοσμο και τον διακοσμητή!

Παρασκευή 1 Ιουλίου

Με μεγάλη υπερηφάνεια επισκεφθήκαμε σήμερα με τους μαθητές μας την Πνύκα. Τον χώρο όπου αγόρευαν και ρητόρευαν οι Αθηναίοι πολίτες, και όπου παρθήκαν μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της παγκόσμιας ιστορίας. Μιλήσαμε για τη Δημοκρατία, τη Ρητορική, την Ελευθερία του λόγου και της σκέψεως. Για τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας. Για την ΜΝΗΜΗ που κρύβουν μέσα τους τα ΜΝΗΜΕΙΑ και την ευθύνη που έχουμε να τη μεταδώσουμε και εμείς στις επόμενες γενιές.

3η Εβδομάδα

Δευτέρα 4 Ιουλίου

Η εβδομάδα μας άρχισε με μία πολύ ιδιαίτερη επίσκεψη! Η πλέον χαρακτηριστική μονάδα του πεζικού μας, που φυλά τιμητικά το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 365 ημέρες τον χρόνο, μας υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις της και μάθαμε όλα τα μυστικά της!

Τρίτη 5 Ιουλίου

Σήμερα επισκεφθήκαμε τον Κεραμεικό, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος όπως δηλώνει και το όνομά του ήταν ο βασικός τόπος δημιουργίας των περίφημων αττικών αγγείων.

Τετάρτη 6 Ιουλίου

Ένα διαφορετικό μουσείο είχε το σημερινό πρόγραμμα, ένα μουσείο συνδεδεμένο με τον αθλητισμό και το ολυμπιακό ιδεώδες, ένα μουσείο που αγγίξαμε, παίξαμε και δημιουργήσαμε αγγεία με αθλητικές αναπαραστάσεις.

Πέμπτη 7 Ιουλίου

Η σημερινή ημέρα μας επιφύλασσε εκπλήξεις και μία ιδιαίτερη ξενάγηση! Στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς μας υποδέχτηκε ο Κος Γιάννης Παπαδόπουλος, επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών και μας επέτρεψε κάτι μοναδικό: να εισέλθουμε στον Ναό του Ηφαίστου! Ακολούθως, επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Αγοράς όπου και εκεί αγγίξαμε αντικείμενα που βρίσκονται στις αποθήκες για μελέτη από τους αρχαιολόγους!

Παρασκευή 8 Ιουλίου

Περνώντας την Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς αντικρίσαμε ο,τι έχει απομείνει από την Ρωμαική Αγορά, η οποία χτίστηκε ως συνέχεια της Αρχαίας για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της εποχής. Παράλληλα, παρατηρήσαμε το λουτρό των Αέρηδων η αλλιώς το Ωρολόγιο του Κυρρήστου. Γιατί οι άνθρωποι είχαν πάντα ρολόγια και ημερολόγια;

4η Εβδομάδα

Δευτέρα 11 Ιουλίου

Επίσκεψη στην Ακαδημία Αθηνών. Θα περιηγηθούμε στην «τριλογία» Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη, Ακαδημία Αθηνών και θα ξεναγηθούμε στο Μέγαρο της Ακαδημίας και στην έκθεση με τίτλο: «Ελευθερίας αφηγήσεις – η Ακαδημία Αθηνών τιμά το 1821». Μία μοναδική ευκαιρία να δούν τα παιδιά το εσωτερικό του πανέμορφου κτηρίου.

Τρίτη 12 Ιουλίου

Επίσκεψη στην Παλαιά Βουλή, στο εντυπωσιακό νεοκλασικό επί της οδού Σταδίου το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά κτίσματα της πόλης και στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Θα περιηγηθούμε στο Μέγαρο και θα παρακολουθήσουμε το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Τετάρτη 13 Ιουλίου

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Περιήγηση στο Μέγαρο της Βουλής και ξενάγηση στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά» που αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας και ανασυνθέτει το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία.

Πέμπτη 14 Ιουλίου

Επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο. Tι είναι το νόμισμα και γιατί λέγεται έτσι; Πως γίνονταν οι συναλλαγές πριν τη δημιουργία του νομίσματος και τι προτερήματα έχει το νόμισμα σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο συναλλαγής; Παράλληλα θα γνωρίσουμε το Ιλίου Mέλαθρον, το μνημείο που στεγάζει το Μουσείο καθώς και την ιστορία του Ερρίκου Σλήμαν, του πρώτου κατοίκου του.

Παρασκευή 15 Ιουλίου

Επίσκεψη στο Ζάππειον. Θα περιηγηθούμε στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα δούμε τα αγάλματα, τους πίνακες, τους κίονες και θα μάθουμε για τις ιστορικές συμφωνίες που έχουν κατά καιρούς υπογραφεί στο Μέγαρο του Ζαππείου.

5η Εβδομάδα

Δευτέρα 18 Ιουλίου

Ακρόπολις: Παρθενώνας, Ερέχθειο, Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης και τα υπόλοιπα, υπέροχα μνημεία του χώρου που δημιουργούν συναισθήματα και σκέψεις σε μικρούς και μεγάλους. Το προπύργιο του Δυτικού Πολιτισμού. Στα παιδιά θα προσφέρουμε το tablet της εταιρείας Moptil και έτσι, παράλληλα με την ξενάγηση, θα ταξιδέψουμε ψηφιακά με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας στην Ακρόπολ του 5ου αιώνος π.Χ.

Τρίτη 19 Ιουλίου

Ανασκαφή στον Ελληνικό Κόσμο. Πως γίνεται μια ανασκαφή για να έρθουν στο φως κρυμμένοι θησαυροί του παρελθόντος; Πως ερμηνεύονται τα ευρήματα για να συνθέσουν την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά; Με τα εργαλεία του αρχαιολόγου θα απολαύσουν και τα παιδιά την χαρά της ανακαλύψεως του παρελθόντος.

Τετάρτη 20 Ιουλίου

Επίσκεψη στην Προεδρική Φρουρά. Θα μάθουμε την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς, θα επισκεφθούμε το ραφείο και το τσαρουχοποιείο για να μάθουμε πως ράβονται οι ντουλαμάδες και πως γίνονται τα τσαρούχια και θα παρακολουθήσουμε ζωντανά την αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα.

Πέμπτη 21 Ιουλίου

Περιήγηση στον Λόφο των Μουσών. Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Φυλακές Σωκράτους, Πνύκα και Χοροθέατρο Δόρας Στράτου. Ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, Ρητορικής και Πολιτισμού!

Παρασκευή 22 Ιουλίου

Κατακόμβες. Μία από τις πιο συγκλονιστικές εκδρομές όλου του φετινού θερινού μας προγράμματος. Ένα ζωντανό ταξίδι σε 2.500 χιλιάδες χρόνια πολιτισμού. Από το ναό του Λυκείου Απόλλωνος, στα ρωμαικά λουτρά και τέλος στον βυζαντινό ναό: Αρχαία Αθήνα, Αρχαία Ρώμη, Βυζάντιο, μόλις σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, έξι μέτρα κάτω από τη γη. Μία αξέχαστη εμπειρία για όλους τους μαθητές.

Η ομάδα μας

 

Επιμέλεια φιλολογικού προγράμματος

Σοφία Γούλα – Βίκυ Σακκά

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Γεωργία Πατεράκη

Επιμέλεια προγράμματος δημιουργικής γραφής

Κατερίνα Μανανεδάκη

 

Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών

Ευγενία Μανωλίδου