Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: Ελληνική Αγωγή. You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Κυριακή 24/5 στις 18:00. Διάρκεια: 120᾽
Εισηγήτρια: Δρ. Αγγελική Κομποχόλη

Α. Τι θα διδαχθείτε στο σεμινάριο:

 

Ανέκαθεν η  «υγεία» (στα αρχαία ελληνικά «ὑγίεια») αποτελούσε το πολυτιμότερο αγαθό, έκφραση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ευεξίας του ανθρώπου, προϋπόθεση της ατομικής ή συλλογικής δημιουργίας και δράσης. Στην αρχαιότητα, ἡ Ὑγίεια, μυθοποιημένη ως κόρη του θεού Ασκληπιού, έχαιρε μεγάλων τιμών και λατρείας αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητά της στον ανθρώπινο επίγειο βίο.

 

«Ὑγεία καί νοῦς ἐσθλά τῷ βίῳ δύο», (υγεία και μυαλό τα δύο θαυμαστά πράγματα στην ζωή), έλεγε ο αρχαίος ποιητής Μένανδρος, «Ἄριστον ὑγιαίνειν, δεύτερον δέ κάλλος, τρίτον δέ πλοῦτος», πρέσβευε ο Πλάτων. (Το καλύτερο πράγμα είναι η υγεία, το δεύτερο η ομορφιά, το τρίτο ο πλούτος.)

Στο σεμινάριο η Φιλοσοφία στην Υγεία, θα απαντηθούν οι ερωτήσεις:

1. Πώς ξεκίνησε η ιατρική στην αρχαία Ελλάδα;

2. Ποιες είναι οι μυθικές της καταβολές;

3. Ποιοι οι πρώτοι θεραπευτές;

4. Πώς οργανώθηκε ορθολογικά στη συνέχεια ως επιστήμη;

5. Ποια τα σημαντικά επιτεύγματα της αρχαίας ιατρικής επιστήμης που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα θετικά την πορεία της;

6. Ποια είναι τα χρήσιμα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε μελετώντας πρακτικές ίασης και ιατρικά «πρωτόκολλα» σε στιγμές νοσολογικών κρίσεων;

7. Ποιος είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής που προτείνουν οι αρχαίοι θεράποντες;

8. Ποια η σχέση ιατρού – ασθενή;

9. Πώς η φιλοσοφία αποτελεί θεμέλιο στήριγμα της υγείας και των επιστημών της;

Β. Θα δοθεί έμφαση:

– Στην λεπτομερή ετυμολογική ανάλυση λέξεων και όρων υγείας και διασάφηση του εννοιολογικού τους περιεχομένου.

– Στις επιστήμες Υγείας, τις θεραπείες και τα συστήματα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στην αρχαία Ελλάδα.

– Στον όρκο του Ιπποκράτη και την θεραπευτική ηθική.

 

Γ. Μελέτη και Ανάλυση:

1. Το ιδανικό «σχήμα» (προφίλ) ιατρού: Επιστημονική και θεραπευτική συμπεριφορά, οργάνωση ιατρείου, σχέση με τον ασθενή.

2. Συστάσεις και προτροπές ατομικής και συλλογικής υγιεινής για έναν ευτυχισμένο και ισορροπημένο καθημερινό τρόπο ζωής.

3. Αρχαίες επιστημονικές ανακαλύψεις που επανήλθαν με επιστημονική εγκυρότητα στη σύγχρονη εποχή.

4. Φαρμακευτική: Άρτος, οίνος, έλαια, αρωματικά φυτά και ιαματικά βότανα. Η θεραπευτική τους χρήση και αποτελεσματικότητα.

5. Διατροφή και διαιτολογία

Δ. Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες της Υγείας αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, ακολουθώντας απλές συμβουλές που ακολουθεί ο λαός μας πολλούς  αιώνες τώρα.

Στην εποχή μας, εποχή ραγδαίων και καινοτόμων επιστημονικών ανακαλύψεων, παρά τα συνακόλουθα θεαματικά επιτεύγματα στον χώρο των επιστημών Υγείας, δεν απουσιάζουν οι προβληματισμοί όσον αφορά στην ιατρική πράξη και οργάνωση σε συνδυασμό με μείζονα ερωτήματα που προκύπτουν,  δεοντολογίας, ηθικής και βιο – ηθικής. Η ενδελεχής εξέταση και προσπέλαση των ζητημάτων αυτών, θεμελιωμένη στην ανθρωπιστική παιδεία, σε συνδυασμό με επίκαιρες αναδρομές στην αρχαιότητα, αποτελούν τη στέρεη θεωρητική βάση για την εις βάθος κατανόηση και αντιμετώπιση των φαινομένων που σχετίζονται με το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία.

Ας επιχειρήσουμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της αρχαίας γνώσεις και ας ωφεληθούμε από τις χρήσιμες διδαχές που μπορούμε να αντλήσουμε.

 

Δ. Διάρκεια και συμμετοχή.

Η θεωρία, η παράδοση θα διαρκέσει 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια της παραδόσεως, θα μπορείτε να θέτετε τα ερωτήματά σας σε ζωντανό παράθυρο διαλόγου. Τα ερωτήματα θα εκτυπώνονται και θα δίνονται στην κα Κομποχόλη, η οποία θα τα απαντά και θα τα αναλύει.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν χρειάζεται “κατέβασμα” εφαρμογής, κάμερα ή μικρόφωνο.

Το μάθημα κατόπιν θα αποθηκευθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ελληνικής Αγωγής και θα μείνει για μια εβδομάδα διαθέσιμο σε όποιον επιθυμεί να το ξαναδεί, ή σε όποιον δεν πρόλαβε να το παρακολουθήσει.

Ε. Υλικό και κόστος.

Πριν την έναρξη του σεμιναρίου θα σταλεί υλικό με την ανάλυση κάθε ενότητος και χώρο για σημειώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατυπωθούν ευκολότερα και πιο οργανωμένα τα ερωτήματα στο τέλος. Με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου θα σταλεί ηλεκτρονικά η βεβαίωση συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής: 50€.

Σε ομάδες άνω των 10 ατόμων ή εταιρειών υπάρχει δυνατότητα εκπτώσεως. Εκδίδεται τιμολόγιο εφόσον ζητηθεί. 

 

Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Τηλέφωνο: 210.5221314

Email: info@ellinikiagogi.gr 

ellinikiagogi.gr