Φωτοανάγνωση / Speed Reading

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

 

Οι αξίες της φωτοανάγνωσης: Αυτό που κερδίζει κάθε μαθητής στη φωτοανάγνωση είναι χρόνο (ολοκληρώνει πιο σύντομα το διάβασμα στο σπίτι ή ότι επιθυμεί να διαβάσει), γνώση (αποκτά νέες λεκτικές και μη λεκτικές ικανότητες), δύναμη (η γνώση είναι δύναμη σύμφωνα με τον Francis Bacon), μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δημιουργική σκέψη και ευτυχία (σύμφωνα με τον Επίκουρο η ευτυχία δεν είναι στιγμές αλλά μια μόνιμη κατάσταση).

Γιατί να κάνει κάποιος φωτοανάγνωση;

  • Για να κάνει το διάβασμα παιχνίδι
  • Για να μπορεί να θυμάται εύκολα και γρήγορα ότι επιθυμεί
  • Για να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο
  • Για να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του
  • Για να αυξήσει τη δημιουργική του σκέψη
  • Για να αλλάξει τη ζωή του και να γίνει πιο ευτυχισμένος

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα έρευνας: Στην έρευνα μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 100 μαθητές εκ των οποίων το 80% φοιτά στο δημοτικό και το υπόλοιπο 20% σε γυμνάσιο και λύκειο.

  • Το 100% των μαθητών βελτίωσαν τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες (πχ. βελτίωσαν την ορθογραφία των λέξεων, έμαθαν πιο σύντομα την ιστορία και διατήρησαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις γνώσεις, πέρασαν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής).
  • Το 90% των εκπαιδευτικών αντιλήφθηκαν ότι οι γονείς έχουν κάνει κάποια παρέμβαση στο παιδί τους γιατί τα παιδιά αύξησαν τη συμμετοχή τους στην τάξη, την αυτοπεποίθηση τους κλπ.
  • Το 91% των παιδιών διατήρησε το νέο ρυθμό 6 μήνες μετά.
  • Το 74% των παιδιών αύξησε πάνω από τέσσερις φορές τον αρχικό αριθμό λέξεων που διάβαζε μετά από ένα χρόνο.

Τι διδάσκεται: Όλη η διδασκαλία στηρίζεται στο παιχνίδι γιατί με αυτό τον τρόπο το παιδί μπορεί να μάθει καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι ενήλικες έχουν ένα «μικρό παιδί» μέσα τους.

Αρχικά διδάσκεται η άσκηση της ταχείας ανάγνωσης και το διαγώνιο διάβασμα ή αλλιώς διάβασμα Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο γρήγορα διαβάζει κάποιος τόσα περισσότερα κατανοεί και τόσα περισσότερα θυμάται.

Στη συνέχεια διδάσκεται η μέθοδος της αράχνης ή mindmaps, που βοηθά τα παιδιά να μάθουν πιο γρήγορα την ορθογραφία τους, να γράψουν μια έκθεση, την προπαίδεια, την ιστορία και άλλα θεωρητικά μαθήματα (όχι παπαγαλία αλλά να κατανοούν τα όσα μαθαίνουν) και κατ’ επέκταση να αυξήσουν τη δημιουργική τους σκέψη στην καθημερινότητά τους. Το 80% των ενηλίκων που έχουν παρακολουθήσει ως σήμερα το πρόγραμμα της φωτοανάγνωσης έχει πετύχει τους στόχους που έθεσε και δήλωσε πως η μέθοδος της αράχνης το βοήθησε στην απομνημόνευση των απαιτούμενων πληροφοριών (πχ. ύλη εξετάσεων, έγγραφα ή βιβλία για τις ανάγκες της εργασίας τους).

Έπειτα οι μαθητές του σεμιναρίου της φωτοανάγνωσης συμμετέχουν σε ομαδικά και ατομικά παιχνίδια με σκοπό την εύρεση του μαθησιακού τους προφίλ (πχ. ακουστικός τύπος, οπτικός τύπος, κιναισθητικός τύπος ή συνδυασμός αυτών), την αύξηση της δημιουργικότητας (πχ. όλες οι πιθανές και οι απίθανες χρήσεις ενός αντικειμένου), την αύξηση της αυτοπεποίθησης (πχ. πίνακας ονείρων, πίνακας με τις επιτυχίες τους). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε πιο γρήγορα τις πληροφορίες γιατί έτσι κερδίζουμε χρόνο και μαθαίνουμε κάτι εις βάθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή και στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι μαθητές ζωγραφίζουν τον εαυτό τους.

Χρονική διάρκεια: 8 ώρες (χωρίζεται σε 4 ημέρες από δύο ώρες την κάθε ημέρα)

Στο τέλος του σεμιναρίου: Οι γονείς των παιδιών και οι ενήλικες που παρακολούθησαν το σεμινάριο της φωτοανάγνωσης μπορούν να επικοινωνούν για δύο μήνες με τη ψυχολόγο Γιαννακοπούλου Βασιλική με σκοπό να παρακολουθεί η ίδια την πορεία των μαθητών και να κάνει παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Αυτή η υπηρεσία συμπεριλαμβάνεται στην αρχική τιμή του σεμιναρίου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/2 στις 18:00 Εισαγωγική Ομιλία και ολοκλήρωση δηλώσεων συμμετοχής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 – ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 – ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ από 2 ώρες την κάθε ημέρα. Οι ώρες είναι απογευματινές αλλά εξαρτώνται από τις ηλικίες και τις ομάδες που θα δημιουργηθούν.

ΚΟΣΤΟΣ: 100€ για τους ενήλικες / 80€ για τα παιδιά. Προνομιακές τιμές για οικογένειες και ζευγάρια. Κόστος διαδικτυακής παρακολουθήσεως: 100€.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 210.5221314 / info@ellinikiagogi.gr

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ:

GR63 0140 1040 1040 0233 0000 249 – ALPHA BANK

(απαραίτητη η αναγραφή του ονόματός σας).

Δικαιούχος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΕ