Λογική

Λογική: Εξάσκηση της μαθηματικής σκέψης μέσα από παιχνίδια λογικής.
 
Για παιδιά 9 – 12 ετών. 
 
Σε ένα πολύ μακρινό δάσος, υπάρχει ένα μαγεμένο δένδρο, προορισμένο να φθάσει σε ένα συγκεκριμένο ύψος, που θα είναι το τελικό του ύψος. Κάθε ημέρα, το δένδρο αυτό διπλασιάζει το ύψος του.

Αν χρειάζεται 10 ημέρες για να φθάσει στο μισό του τελικού του ύψους, πόσες ημέρες χρειάζεται για να φθάσει στο τελικό του ύψος; (διάλεξε την σωστή απάντηση):
• 20 ημέρες
• 15 ημέρες
• 11 ημέρες
• Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε

Συζητούσε κάποτε ο φιλόσοφος Σωκράτης με ένα νεαρό αγόρι. Ο Σωκράτης πήρε ένα κλαδάκι και σχεδίασε στο χώμα ένα τετράγωνο.
«Μπορείς», ρώτησε ο φιλόσοφος το νεαρό αγόρι, «να μου σχεδιάσεις ένα τετράγωνο με εμβαδόν διπλάσιο από αυτό που σχεδίασα εγώ;»
«Πολύ εύκολο!» απάντησε γελώντας το αγόρι. «Θα φτιάξω ένα τετράγωνο που θα έχει πλευρά διπλάσια από την πλευρά του δικού σου τετραγώνου».
Απάντησε σωστά το αγόρι ή μήπως κάτι του διέφυγε;

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης έμεινε γνωστός για την θεμελίωση του «λογικού συλλογισμού».
Από τους παρακάτω λογικούς συλλογισμούς, ο ένας είναι σωστός ενώ ο άλλος όχι. Μπορείς να βρεις ποιος είναι εσφαλμένος και από ποιο ακριβώς σημείο ξεκίνησε το λάθος;
Α) Ο Θησέας είναι ήρωας.
Όλοι οι ήρωες είναι γενναίοι.
Άρα, ο Θησέας είναι γενναίος.
Β) Το καρπούζι είναι γλυκό.
Το καρπούζι είναι φρούτο.
Άρα, όλα τα φρούτα είναι γλυκά.

Αυτά, και άλλα πολλά ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στο μάθημα «Λογική Σκέψη».

Η Λογική, μία επιστήμη που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, μας βοηθά να καλλιεργήσουμε τόσο την φιλοσοφική όσο και την μαθηματική σκέψη. Είναι ένα πολύτιμο εφόδιο, για κάθε τομέα της ζωής μας, από την απλή καθημερινότητα ως τις ανώτατες σπουδές μας σε οποιονδήποτε κλάδο επιλέγουμε.

Στο μάθημα «Λογική Σκέψη» που εγκαινιάζουμε τον Φεβρουάριο και απευθύνεται σε παιδιά 9 -12 ετών τα παιδιά θα διδαχθούν τις μεθόδους της λογικής σκέψης, με τρόπο διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό, άλλοτε μέσα από λογικούς προβληματισμούς ή «παράδοξα» των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, άλλοτε μέσα από αινίγματα και γρίφους, και άλλοτε μέσα από παιχνίδια λογικής.

 

Με την Ουρανία Τουτουντζή. 

Πρώτο μάθημα δωρεάν, την Παρασκευή 31/1/2020. Το μάθημα θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 20:00 – 21:30. Παρακαλούμε κλείστε εγκαίρως τη θέση σας γιατί ο αριθμός είναι περιορισμένος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
210.5221314
info@ellinikiagogi.gr