Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: Ελληνική Αγωγή. You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Η σειρά διαλέξεων Ομηρική ποίηση: Ιλιάδα και Οδύσσεια στοχεύει σε μια συνολική και διεισδυτική παρουσίαση των ομηρικών επών, τα οποία αποτελούν ιδρυτικά κείμενα της δυτικής λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις είναι οργανωμένες σε τέσσερις θεματικούς κύκλους, καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει τέσσερις ομιλίες.

Ο πρώτος κύκλος αφορά τη διαμόρφωση της ομηρικής ποίησης, ο δεύτερος τα χαρακτηριστικά του ομηρικού έπους, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος κύκλος περιλαμβάνουν συστηματική παρουσίαση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας.

Η θεματολογία των διαλέξεων καλύπτει ένα ευρύ άνυσμα:

(α) από την ινδοευρωπαϊκή παράδοση και την επική παραγωγή στην Εγγύς Ανατολή μέχρι τους Μυκηναίους Έλληνες, τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της αρχαϊκής εποχής και τις πηγές της ομηρικής ποίησης·

(β) και από τη γλώσσα και τυπολογία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας μέχρι τις αφηγηματικές αρετές, τις διακειμενικές οφειλές και μεταποιητικές προβολές της ομηρικής ποίησης.

Τοποθετώντας το ομηρικό έπος στα ποικίλα συμφραζόμενά του, αυτή η σειρά διαλέξεων θα επιχειρήσει να ερμηνεύσει το σύνθετο φαινόμενο της ανάδυσης και διαμόρφωση της ομηρικής ποίησης μέσα στο πολιτιστικό και πολιτικό περιβάλλον της αρχαϊκής περιόδου και να εξηγήσει την εντυπωσιακή διάδοση και φήμη των ομηρικών επών από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αναφορικά με τον πρώτο θεματικό άξονα, θα μελετηθούν η δημιουργία πόλεων-κρατών, ο δεύτερος αποικισμός, η εμπορική και οικονομική ανάπτυξη, η χρήση της αλφαβητικής γραφής, η καθιέρωση πανελλήνιων αγώνων και μαντείων-θρησκευτικών κέντρων. Αναφορικά με τον δεύτερο θεματικό άξονα, θα εξετασθούν η δομή και διαμόρφωση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, η αοιδική σύνθεση και ραψωδική απαγγελία της ομηρικής ποίησης, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια σε σχέση με τον Επικό Κύκλο, οι ήρωες και οι θεοί στα ομηρικά έπη, ο πόλεμος και ο νόστος.

Οι διαλέξεις προσφέρονται δωρεάν στους μαθητές και φίλους της Ελληνικής Αγωγής. Για την παρακολούθηση στην αίθουσα απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεως. Για την παρακολούθηση μέσω διαδικτύου, επικοινωνήστε μαζί μας για να λάβετε τον σύνδεσμο.Στην Ελληνική Αγωγή ακολουθούμε όλα τα προτεινόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις του καθηγητή Χρήστου Τσαγγάλη:

1. Ζωντανά από τους χώρους της Ελληνικής Αγωγής ή μέσω Διαδικτύου, δηλώνοντας συμμετοχή εδώ.

2. Σε μαγνητοσκόπηση κάνοντας εγγραφή στην συνδρομή “ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ με τον Χρήστο Τσαγγάλη” πατώντας εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

4 ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ (ΚΑΘΕ ΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 4 ΟΜΙΛΙΕΣ)

 

Α´ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ)

Σάββατο 12 Μαρτίου, 19:00

2. ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ

Σάββατο 9 Απριλίου, 19:00

3. ΤΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Σάββατο 28 Μαΐου, 19:00

4. ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 19:00

Β´ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

1. ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

                 Σάββατο 18 Μαρτίου, 19:00

2. ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

      Σάββατο 13 Μαΐου, 19:00

3. ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ-ΕΠΟΣ

4. ΤΥΠΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΟΜΗΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ, ΥΦΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως

Γ´ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΙΛΙΑΔΑ (ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ)

1. ΡΑΨΩΔΙΕΣ Α-Ζ (ΜΗΝΙΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ)

2. ΡΑΨΩΔΙΕΣ Η-Μ (ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΧΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ)

3. ΡΑΨΩΔΙΕΣ Ν-Σ (ΜΑΧΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ, ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ, Η ΝΕΑ ΠΑΝΟΠΛΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ)

4. ΡΑΨΩΔΙΕΣ Τ-Ω (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ)

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως

Δ´ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ (ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ)

1. ΡΑΨΩΔΙΕΣ α-δ (ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ)

2. ΡΑΨΩΔΙΕΣ ε και ζ-θ (ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΦΑΙΑΚΙΔΑ)

3. ΡΑΨΩΔΙΕΣ ι-μ (ΑΠΟΛΟΓΟΙ)

4. ΡΑΨΩΔΙΕΣ ν-ω (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, ΜΝΗΣΤΗΡΟΦΟΝΙΑ)

Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως

Ο Χρήστος Τσαγγάλης είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). Έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία: Epic Grief: Personal Laments in Homer’s Iliad (2004), The Oral Palimpsest: Exploring Intertextuality in the Homeric Epics (2008), Inscribing Sorrow: Fourth-Century Attic Funerary Epigrams (2008), From Listeners to Viewers: Space in the Iliad (2012), Ομηρικές μελέτες: προφορικότητα διακειμενικότητα, νεοανάλυση (2016), Early Greek Epic Fragments: Genealogical and Antiquarian Epic (2017), Τέχνη ραψωδική: η απαγγελία της επικής ποίησης από την αρχαϊκή έως την αυτοκρατορική εποχή (2018), Early Greek Epic Fragments ΙΙ: Kreophylos and Peisandros (2022), Omero: Iliade, Libri IX-XII (2023). Έχει επίσης (συν)εκδώσει 14 συλλογικούς τόμους σε διεθνείς εκδοτικούς, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν το Brill’s Companion to Hesiod (2009) και το The Greek Epic Cycle and its Ancient Reception (2015). Είναι συνεκδότης (με τον Jonathan Ready) του Yearbook of Ancient Greek Epic (Βrill) και (με τους Patrick Finglass και Simon Malloch) της σειράς μονογραφιών Key Perspectives on Classical Research (Walter de Gruyter). Έχει υπάρξει ερευνητικός υπότροφος στο Center of Hellenic Studies (Harvard University, 2002 και 2014) και έχει βραβευθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Κλασική Φιλολογία (2007), το Αριστείο στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες του Α.Π.Θ. (2017), ενώ το ερευνητικό του πρόγραμμα για την υπομνηματισμένη έκδοση των αποσπασμάτων των αρχαίων Ελλήνων επικών ποιητών κατετάγη πρώτο στην κατηγορία των Ανθρωπιστικών Σπουδών και χρηματοδοτείται για τα έτη 2019-2022 από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Λ. Κηφισίας 125 – 127 
Εμπορικό Κέντρο Cosmos
 
210.5221314