Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: Ελληνική Αγωγή. You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Φτιάχνουμε γλυκά από την Αρχαία Ελλάδα;

Ημ/νια Έναρξης: 10/12/2017 
Ημ/νια Λήξης: 13/12/2017

Ώρες: 11:00 – 13:00

Ζαχαροπλαστική με γιορτινή διάθεση για παιδιά από 3 – 8 ετών!

Τα παιδάκια θα ακούσουν ωραίες ιστορίες σε σχέση με τη διατροφή και τα έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα και στη συνέχεια θα φτιάξουν ένα μικρό γλυκό με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν τότε.

Σύμφωνα με το έργο «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου, Αλεξανδρινού βιολόγου, γαστρονόμου και ρήτορα που έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., και το έργο του Αρχέστρατου, Συρακούσιου ποιητή και φιλοσόφου του 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της ζαχαροπλαστικής, τα γλυκά των αρχαίων Ελλήνων ή αλλιώς νωγαλεύματα ήταν τα εξής:

ο σησαμούς (παστέλι από σουσάμι)

η μουστόπιτα (μουσταλευριά),

ο μηλοπλακούς (κυδώνι βρασμένο σε μέλι),

το λάγανον ή λαλλάγγι (είδος τηγανίτας)

ο κοπτοπλακούς (γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που μοιάζει να είναι πρόγονος του σημερινού μπακλαβά)

οι πλακούντες (πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι, σουσάμι και καρυκεύματα)

η άμμιλος (τούρτα),

η μελιττούτα (μελόπιτα),

τα τήγανα (λουκουμάδες)

Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα γλυκά του κουταλιού όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – φρούτα συντηρημένα σε ζάχαρη.

Όπως φαίνεται πολλά από αυτά υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα θεωρούνται ιδιαίτερης διατροφικής αξίας. Τι λέτε, μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να προσθέσουμε λίγη από την σοφία των αρχαίων προγόνων μας στη διατροφή μας;

Τα παιδάκια θα ακούσουν ωραίες ιστορίες σε σχέση με τη διατροφή και τα έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα και στη συνέχεια θα φτιάξουν ένα μικρό γλυκό με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν τότε.