Ημ/νια Έναρξης: 10/12/2017
Ημ/νια Λήξης: 13/12/2017
Ώρες: 11:00 – 13:00
Ζαχαροπλαστική με γιορτινή διάθεση για παιδιά από 3 – 8 ετών!
Τα παιδάκια θα ακούσουν ωραίες ιστορίες σε σχέση με τη διατροφή και τα έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα και στη συνέχεια θα φτιάξουν ένα μικρό γλυκό με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν τότε.
Σύμφωνα με το έργο «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου, Αλεξανδρινού βιολόγου, γαστρονόμου και ρήτορα που έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., και το έργο του Αρχέστρατου, Συρακούσιου ποιητή και φιλοσόφου του 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της ζαχαροπλαστικής, τα γλυκά των αρχαίων Ελλήνων ή αλλιώς νωγαλεύματα ήταν τα εξής:
ο σησαμούς (παστέλι από σουσάμι)
η μουστόπιτα (μουσταλευριά),
ο μηλοπλακούς (κυδώνι βρασμένο σε μέλι),
το λάγανον ή λαλλάγγι (είδος τηγανίτας)
ο κοπτοπλακούς (γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που μοιάζει να είναι πρόγονος του σημερινού μπακλαβά)
οι πλακούντες (πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι, σουσάμι και καρυκεύματα)
η άμμιλος (τούρτα),
η μελιττούτα (μελόπιτα),
τα τήγανα (λουκουμάδες)
Επίσης, ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα γλυκά του κουταλιού όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – φρούτα συντηρημένα σε ζάχαρη.
Όπως φαίνεται πολλά από αυτά υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα θεωρούνται ιδιαίτερης διατροφικής αξίας. Τι λέτε, μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να προσθέσουμε λίγη από την σοφία των αρχαίων προγόνων μας στη διατροφή μας;
Τα παιδάκια θα ακούσουν ωραίες ιστορίες σε σχέση με τη διατροφή και τα έθιμα στην Αρχαία Ελλάδα και στη συνέχεια θα φτιάξουν ένα μικρό γλυκό με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν τότε.