Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Τριάντα χρόνια «Ελληνική Αγωγή»

Τριάντα χρόνια συμπληρώνει φέτος η Ελληνική Αγωγή. Πρόκειται για ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αφιερωμένο στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της κλασικής παιδείας εν γένει από το 1994. Αποτελεί μία εξωσχολική δραστηριότητα που διαρκεί μιάμιση ώρα την εβδομάδα, με μαθήματα δια ζώσης και διαδικτυακά. Το πρόγραμμα ξεκινά με βασικές λέξεις, διαλόγους και μύθους και προχωρά σταδιακά σε σύνθετα κείμενα. Περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και επισκέψεις σε μουσεία, ενισχύοντας την κριτική σκέψη, γλωσσική δεξιότητα και πολιτιστική συνείδηση, κάνοντας τη μάθηση ευχάριστη και ουσιαστική.

«Όραμά μας είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τα Αρχαία Ελληνικά. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την αγάπη για τη γνώση και τη βαθιά κατανόηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας, προάγοντας την δια βίου μάθηση» τονίζει η κ. Ευγενία Μανωλίδου που έχει αναλάβει από το 2017 τη διεύθυνση του εκπαιδευτηρίου.

Η Ελληνική Αγωγή φιλοξενεί παιδιά από τριών ετών, τα οποία βιωματικά εξοικειώνονται με την γλώσσα, μαθαίνουν τον πλούτο της βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο και στις ξένες γλώσσες, αναπτύσσοντας παράλληλα κριτική σκέψη και γλωσσική άνεση. «Κάνουμε και μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά δεν αναλαμβάνουμε προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η φιλοσοφία της Ελληνικής Αγωγής επικεντρώνεται στο να απολαμβάνουν τα παιδιά την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών, αντί να καταπιέζονται αποστηθίζοντας κανόνες και κείμενα. Πιστεύουμε ότι η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να προκαλέσει άγχος και αποστροφή προς τη γλώσσα», προσθέτει.

 

 

Η επιτυχία του εκπαιδευτηρίου είναι αξιοπρόσεκτη, την στιγμή που οι μαθητές που στο σχολείο στρέφονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες μειώνονται. «Οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά στην Ελληνική Αγωγή ενδιαφέρονται και προβληματίζονται γύρω από τη γλωσσική ένδεια που είναι προφανής και διάχυτη στις νεαρές ηλικίες και επιδιώκουν να ενισχύσουν την επικοινωνία και την έκφρασή τους. Με την εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών, τα παιδιά βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο και στις ξένες γλώσσες, αναπτύσσοντας παράλληλα κριτική σκέψη και γλωσσική άνεση. Τα δε οφέλη είναι πολλαπλά: Καταρχάς, ενισχύεται η γλωσσική επάρκεια και η ικανότητά τους να εκφράζονται με ακρίβεια και σαφήνεια. Επιπλέον, η εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών προάγει την κριτική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν και να ερμηνεύουν κείμενα με ουσιαστικό περιεχόμενο, κείμενα που έχουν διαμορφώσει τη σκέψη του Δυτικού Πολιτισμού. Επιπλέον, αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης και εκτίμησης του πολιτισμού και της ιστορίας, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την υπερηφάνεια για την πολιτιστική τους κληρονομιά» λέει η κ. Μανωλίδου.

 

Βέβαια, το γεγονός ότι το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο συγκεντρώνει τόσο ενδιαφέρον, σημαίνει κάτι για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. «Αναδεικνύει την ανησυχία των γονιών για τη γλωσσική επάρκεια και την ευρύτερη παιδεία που προσφέρεται σήμερα στα σχολεία. Οι γονείς αναζητούν μια πιο πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία να περιλαμβάνει την κλασική παιδεία και την κατανόηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, επιθυμούν να ενισχύσουν τις γλωσσικές και κριτικές δεξιότητες των παιδιών τους από μικρή ηλικία, κάτι που αντικατοπτρίζει την τάση για βελτίωση της εκπαίδευσης. Ελπίζουμε πως η τάση αυτή θα ωθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα να βελτιώσει τα προγράμματα σπουδών, ενσωματώνοντας την κλασική παιδεία και αναβαθμίζοντας τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» παρατηρεί η ίδια.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον για την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών είναι πολυδιάστατο και αφορά διάφορες πτυχές της ανθρώπινης γνώσης και πολιτισμού. «Υπάρχει εξήγηση. Πρώτον, τα Αρχαία Ελληνικά αποτελούν τη βάση της κλασικής παιδείας και παρέχουν πρόσβαση σε σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και επιστήμης, που έχουν διαμορφώσει τη δυτική σκέψη. Δεύτερον, η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών συμβάλλει στην κατανόηση και εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας. Ενισχύει τη γλωσσική δεξιότητα και τη λογική σκέψη, βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την κριτική ανάλυση. Τέλος, συνδέεται με την αναζήτηση της ανθρώπινης γνώσης, προσφέροντας πνευματική ικανοποίηση και εμπλουτίζοντας την προσωπική και ακαδημαϊκή εξέλιξη» σημειώνει η κ. Μανωλίδου, υπενθυμίζοντας ότι η μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών έχει μακρά παράδοση στην Ευρώπη και κατέχει σημαντική θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα πολλών χωρών. Όπως τονίζει «από την Αναγέννηση, οι Ευρωπαίοι λόγιοι διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά ανελλιπώς, θεωρώντας τα απαραίτητα για την καλλιέργεια του πνεύματος. Σήμερα, συνεχίζουν να προάγουν την παιδεία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό που έχει ακουμπήσει επάνω στον Ελληνικό. Ο καθηγητής και φίλος Jacques Bouchard λέει χαρακτηριστικά, “η Ελληνική γλώσσα είναι το αγκωνάρι του πολιτισμού μας και η μητρική γλώσσα του Δυτικού πολιτισμού”».

Για την περίοδο 16.6 έως 19.7.2024 η Ελληνική Αγωγή έχει διαμορφώσει ένα θερινό πρόγραμμα – summer camp –για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, το οποίο περιέχει μικρές περιηγήσεις σε όλο το ιστορικό κέντρο με σκοπό μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά την Αθήνα.

Πέντε εβδομάδες, εικοσιπέντε διαφορετικές εκδρομές σε μνημεία και χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Από την Πνύκα, στην Ακρόπολη και από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις κατακόμβες της Ρωσικής Εκκλησίας, τα παιδιά μαθαίνουν την Ιστορία της Αρχαίας, της Βυζαντινής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδος, επί τόπου, εκεί που εκτυλίχθηκε.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ηλικίας 6 – 14 ετών, όχι αποκλειστικά μαθητές της Ελληνικής Αγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θερινό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/ekpaideysi/563077138/trianta-chronia-elliniki-agogi/