



Μεγάλη μας τιμή η παρουσίαση της σχολής μας σε αφιέρωμα της Yomiuri Shimbun, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Ιαπωνίας, με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας Yumiko Kurashige, που επισκέφθηκε την Ελληνική Αγωγή στην Αθήνα.
Το άρθρο περιγράφει τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες, τη σύνδεση με τη μυθολογία, τη φιλοσοφία και τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Από την ομαδική απαγγελία της Οδύσσειας μέχρι τη δραματοποίηση της ελληνικής μυθολογίας, το ρεπορτάζ φωτίζει την εκπαιδευτική μας φιλοσοφία και αναδεικνύει τη σημασία της Αρχαίας Ελληνικής ως ρίζας της ευρωπαϊκής σκέψης και γλώσσας. Επιπλέον, το άρθρο κάνει αναφορά στην ιστορία της Ελληνικής Αγωγής, στον ρόλο της στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των μαθητών και στην απήχηση που έχει τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Όπως γράφει η δημοσιογράφος Yumiko Kurashige:
«Τα παιδιά μαθαίνουν την αρχαία γλώσσα φυσικά και βιωματικά, μέσα από τραγούδι, θέατρο και ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργούν τη φιλομάθεια αλλά και την αγάπη για την Ελλάδα. » Ευχαριστούμε θερμά την κα Kurashige για την επίσκεψη και το υπέροχο άρθρο της!
_____
ΑΡΘΡΟ
Στον τρίτο όροφο ενός κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας στεγάζεται η Ελληνική Αγωγή όπου διδάσκεται η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και συναφή γνωστικά αντικείμενα. Ένα απόγευμα, παιδιά με ομοιόμορφα μπλουζάκια καταφθάνουν κατά ομάδες. Στους τοίχους των αιθουσών υπάρχουν εικόνες αρχαιολογικών μνημείων: «Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον…».
Έτσι ξεκίνησε το μάθημα των μικρών μαθητών του Δημοτικού, με απαγγελία στα Αρχαία Ελληνικά των πρώτων στίχων της Οδύσσειας του Ομήρου. Στην διπλανή, πιο προχωρημένη τάξη, μικρές ομάδες μαθητών ανέβαιναν στη σκηνή και παρουσίαζαν σκηνές από την ελληνική μυθολογία – επίσης στην αρχαία γλώσσα. Όλη η διδασκαλία και η επικοινωνία μέσα στις αίθουσες γίνεται στα Αρχαία Ελληνικά.
Ο Β.Λ. 8 ετών, δήλωσε με μάτια που έλαμπαν, μετά από ενενηντάλεπτο μάθημα: «Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω με τραγούδια και παιχνίδια. Τώρα με ενδιαφέρουν και άλλα μαθήματα».
Το σχολείο ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την αναβίωση και επανεκτίμηση της Αρχαίας Ελληνικής. Η ανάγκη αυτή γεννήθηκε από τη σχετική περιθωριοποίηση της γλώσσας στη σύγχρονη εκπαίδευση. Παρότι η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιότητες – συχνά ορατές σε κάθε γωνιά της πόλης – η δημόσια εκπαίδευση δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις ξένες γλώσσες. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Αγγλικά είναι υποχρεωτικά από την Α΄ Δημοτικού, και εισάγονται ήδη από το Νηπιαγωγείο σε πολλά σχολεία. Από την Ε΄ Δημοτικού οι μαθητές διδάσκονται και δεύτερη ξένη γλώσσα, όπως τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά.
Αντιθέτως, τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται στη δημόσια εκπαίδευση μόλις από την Α΄ Γυμνασίου και μετά, έπειτα δηλαδή από τις ξένες γλώσσες. Μάλιστα, κατά τη δεκαετία του 2010, επί κυβέρνησης της Αριστεράς, υπήρξαν φωνές που ζητούσαν την πλήρη κατάργηση του μαθήματος.
Η Ελληνική Αγωγή ξεκίνησε με μόλις 20 μαθητές. Σήμερα αριθμεί περίπου 3.000 σπουδαστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών μαθημάτων. Το σχολείο προσελκύει μαθητές όλων των ηλικιών και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και ως χώρος συμπληρωματικής εκπαίδευσης για ενήλικες.
Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα με φυσικό τρόπο από μικρή ηλικία, μέσα από τραγούδι, θεατρικό παιχνίδι και δημιουργική έκφραση. Έτσι, εμβαθύνουν τη γνώση τους όχι μόνο στη γλώσσα, αλλά και στη μυθολογία, την ιστορία και τη φιλοσοφία. Όπως τονίζουν οι διδάσκοντες, η Αρχαία Ελληνική αποτελεί τη ρίζα πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών και βοηθά στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών.
Σε μια χώρα που εξακολουθεί να δοκιμάζεται οικονομικά, πολλοί νέοι στρέφονται προς το εξωτερικό για επαγγελματικές ευκαιρίες. Η διδάσκουσα Σοφία Γούλα, η οποία υπήρξε και η ίδια μαθήτρια του σχολείου, δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Θέλουμε τα παιδιά να αναπτύξουν και φιλοπατρία, μαθαίνοντας την ιστορία της Ελλάδας και τις ίδιες τους τις ρίζες».
Ρεπορτάζ: Yumiko Kurashige.
_____
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
210.5221314
info@ellinikiagogi.gr