Eκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία
Οι Μάχες των Ελλήνων
1. Σύντομη περιγραφή προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Μάχες των Ελλήνων» αποτελεί μια βιωματική ιστορική διαδρομή που έχει ως στόχο να φέρει τους μαθητές κοντά στις σημαντικότερες μάχες της ελληνικής ιστορίας. Από την εποχή των ηρώων της Ιλιάδας και του Τρωικού πολέμου, μέχρι τις θρυλικές μάχες των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας, και τη συγκλονιστική άρνηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να παραδώσει την Κωνσταντινούπολη. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, όπως η ελευθερία, ο πατριωτισμός, το θάρρος και η αφοσίωση, και επιδιώκει να εμπνεύσει τους μαθητές να ανακαλύψουν τη σημασία αυτών των αξιών στην προσωπική τους ζωή.
Πέρα από τις ιστορικές μάχες, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της εθνικής και πολιτιστικής συνείδησης, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να συγκρίνουν το παρελθόν με το παρόν και να αναγνωρίσουν ότι οι αξίες αυτές είναι αναγκαίες για την οικοδόμηση ενός ελεύθερου και δημοκρατικού μέλλοντος.
2. Εκπαιδευτικοί στόχοι
- Γνωριμία με τις σημαντικότερες μάχες της ελληνικής ιστορίας: Οι μαθητές θα μάθουν για τις ηρωικές μάχες των Ελλήνων, από την Ιλιάδα έως την άρνηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να παραδώσει την Κωνσταντινούπολη το 1453.
- Επαφή με τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και του πατριωτισμού: Θα τονιστεί η σημασία των αξιών αυτών στην αρχαία Ελλάδα και πώς παραμένουν επίκαιρες και αναγκαίες στη σύγχρονη εποχή.
- Σύγκριση του ηρωικού παρελθόντος με τη σύγχρονη εποχή: Μέσα από τη συζήτηση και τη συμμετοχή, οι μαθητές θα αναγνωρίσουν τις παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού και πώς αυτές επηρεάζουν την κατανόηση της έννοιας του πατριωτισμού σήμερα.
3. Ψυχοσυναισθηματικοί στόχοι
- Ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης: Οι μαθητές θα κατανοήσουν την αξία του θάρρους, της αντοχής και της ελευθερίας, συνδέοντας τα ιστορικά παραδείγματα με τη δική τους πραγματικότητα.
- Προσωπική έμπνευση και ανάληψη ευθύνης: Οι μαθητές θα αναγνωρίσουν ότι οι αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία είναι μια αέναη διαδικασία, και θα ενθαρρυνθούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να διατηρήσουν αυτές τις αξίες.
- Ενδυνάμωση του αισθήματος της συνεργασίας: Μέσα από τις δραστηριότητες και τις αναπαραστάσεις, οι μαθητές θα ενισχύσουν την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη, όπως οι Έλληνες σε κάθε μάχη.
4. Κινητικοί Στόχοι
- Αναπαράσταση ιστορικών μαχών: Οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε θεατρικά δρώμενα που θα αναπαραστήσουν στιγμές από τις μεγάλες μάχες, όπως τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνος.
- Συνδυασμός κίνησης και ιστορικής αφήγησης: Μέσα από δραματικές και κινητικές ασκήσεις, οι μαθητές θα αναβιώσουν τις ιστορικές στιγμές, ενισχύοντας τη βιωματική σύνδεσή τους με τα γεγονότα.
5. Στάδια Προγράμματος
- Α. Εισαγωγική Ενότητα (5᾽): Χαιρετισμός στα Αρχαία Ελληνικά και γνωριμία με τους μαθητές. Σύντομη εισαγωγή στη σημασία των εθνικών εορτών και επετείων.
- Β. Παρουσίαση των Σημαντικότερων Μάχων των Ελλήνων (10᾽): Παρουσίαση της Ιλιάδος και των ηρωικών μαχών της αρχαιότητας, όπως η Μάχη των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας. Οι μαθητές θα μάθουν για τις στρατηγικές, τους ήρωες και τα μαθήματα που διδάσκουν αυτές οι μάχες. Θα τονιστεί η σημασία της άρνησης του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να παραδώσει την Κωνσταντινούπολη το 1453.
- Γ. Θεατρικό Παιχνίδι και Αναπαράσταση (15᾽): Οι μαθητές θα αναπαραστήσουν σημαντικές σκηνές από τις μάχες των Ελλήνων, όπως τη Μάχη των Θερμοπυλών ή τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θα παίξουν ρόλους, όπως του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή, και θα ζωντανέψουν τις ηρωικές τους πράξεις.
- Δ. Συζήτηση για τις Αξίες και τα Διδάγματα των Μάχων (10᾽): Οι μαθητές θα συζητήσουν για τις αξίες της ελευθερίας, της αντοχής και του πατριωτισμού, που συνδέονται με αυτές τις μάχες, και θα τις συγκρίνουν με τη σύγχρονη εποχή. Θα συζητήσουν πώς οι ιστορικές μάχες διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητά μας ως Έλληνες.
- Ε. Αναστοχασμός και Κλείσιμο (5᾽): Στο τέλος του προγράμματος, θα γίνει μια σύντομη ανακεφαλαίωση των ιστορικών μαθημάτων και θα αναδειχθεί η σημασία της διατήρησης των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας για το μέλλον. Οι μαθητές θα κληθούν να σκεφτούν πώς οι αξίες αυτές εφαρμόζονται στη δική τους ζωή.
6. Υλικά για Δραστηριότητες
- Χώρος κατάλληλος για κινητικές δραστηριότητες και θεατρικές αναπαραστάσεις.
- Βιντεοπροβολέας ή διαδραστικός πίνακας.
7. Ηλικιακή Ομάδα
Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για μαθητές Δ, Ε, και Στ᾽ Δημοτικού και Α᾽ Γυμνασίου, με δραστηριότητες προσαρμοσμένες στο γνωστικό και ηλικιακό τους επίπεδο. Οι δραστηριότητες προσφέρουν βιωματική μάθηση και ενισχύουν τη συνειδητοποίηση της σημασίας των ιστορικών γεγονότων.
8. Απαιτήσεις Προγράμματος
- Συμμετοχή Εκπαιδευτικού: Ο εκπαιδευτικός θα βοηθήσει στην καθοδήγηση και επίβλεψη των μαθητών κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.
- Προγραμματισμός: Το πρόγραμμα θα ενσωματωθεί στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και θα προγραμματιστεί σε συνεννόηση με την «Ελληνική Αγωγή».
9. Επικοινωνία και Κρατήσεις
Για να κανονίσετε τη συμμετοχή των μαθητών σας στο πρόγραμμα «Οι Μάχες των Ελλήνων», παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της «Ελληνικής Αγωγής.»
10. Κόστος
Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, ως μέρος της πρωτοβουλίας της «Ελληνικής Αγωγής» να προάγει τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού μέσω εκπαιδευτικών και διαδραστικών δραστηριοτήτων.
Ηλικία
Για μαθητές Δ', Ε', Στ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου
Διάρκεια
1 Διδακτική Ώρα