Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Eκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία

Νοῦς Ὑγιὴς – Η Έννοια της Υγείας και της Υγιεινής

1. Σύντομη περιγραφή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοῦς Ὑγιὴς – Η Έννοια της Υγείας και της Υγιεινής» αποσκοπεί στη σύνδεση των παιδιών με την έννοια της υγείας μέσα από τη διδασκαλία απλών φράσεων και λέξεων στα Αρχαία Ελληνικά. Οι μαθητές θα ανακαλύψουν πώς οι αρχαίοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν την υγεία και την υγιεινή και πώς αυτές οι έννοιες διατηρούνται στη γλώσσα και τον πολιτισμό μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα ενσωματώνει διαδραστικές και βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας, που  περιλαμβάνουν παιχνίδια λέξεων, τραγούδια και αφήγηση, κάνοντας την εμπειρία ευχάριστη αλλά και εκπαιδευτική.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για να ακολουθεί τις κατευθύνσεις του επίσημου προγράμματος σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, συνδυάζοντας γνωστικά  αντικείμενα από τα μαθήματα της Γλώσσας και της Αγωγής Υγείας.

2. Εκπαιδευτικοί στόχοι

  • Αναγνώριση της σημασίας της υγείας και της υγιεινής: Οι μαθητές θα μάθουν πώς οι έννοιες της υγείας και της υγιεινής ήταν θεμελιώδεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
  • Επαφή με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα: Τα παιδιά θα μάθουν βασικές λέξεις και φράσεις στα Αρχαία Ελληνικά που σχετίζονται με την υγεία, όπως «ὑγεία», «διατροφή», «δίαιτα».
  • Κατανόηση της σχέσης σώματος και πνεύματος: Οι μαθητές θα  ανακαλύψουν ότι, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική αντίληψη, η καλή υγεία συνδέεται άμεσα με την ευφυΐα και τη σωστή φροντίδα του σώματος και του πνεύματος.

3. Ψυχοσυναισθηματικοί στόχοι

  • Ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας: Μέσα από τα  παιχνίδια και τις ομαδικές δραστηριότητες, τα παιδιά θα συνεργαστούν για να μάθουν και να εφαρμόσουν αρχές υγείας και υγιεινής.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθύνης: Τα παιδιά θα αναλάβουν πρωτοβουλίες μέσα από ρόλους που καλλιεργούν την αίσθηση ευθύνης για τη φροντίδα του εαυτού τους και των άλλων.
  • Ευχαρίστηση και ικανοποίηση: Μέσα από τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, τα παιδιά θα νιώσουν  χαρά και ικανοποίηση καθώς θα μαθαίνουν για την υγεία με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο.

4. Κινητικοί Στόχοι

  • Αναπαράσταση καθημερινών συνηθειών υγιεινής: Οι μαθητές θα κινητοποιηθούν μέσω αναπαραστάσεων απλών συνηθειών που προάγουν την υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών και η σωστή διατροφή.
  • Συνδυασμός κίνησης και λόγου: Μέσα από παιχνίδια και τραγούδια, τα παιδιά θα συνδυάσουν ακουστικές και κινητικές δεξιότητες για να μάθουν φράσεις όπως «Ὑγίαινε» και «νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ».

5. Υλικά για Δραστηριότητες

  • Απλές καρτέλες με λέξεις όπως «Ὑγεία», «Δίαιτα», «Νοῦς», «Σώμα».
  • Χώρος κατάλληλος για κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια.
  • Μουσικά αρχεία ή τραγούδια που ενισχύουν την εκμάθηση φράσεων στα Αρχαία Ελληνικά σχετικές με το θέμα.

6. Ηλικιακή Ομάδα

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού. Οι δραστηριότητες έχουν προσαρμοστεί για την καλύτερη κατανόηση των βασικών εννοιών υγείας μέσα από τη διαδραστική και βιωματική μάθηση.

7. Απαιτήσεις Προγράμματος

Συμμετοχή Εκπαιδευτικού: Ο εκπαιδευτικός επιβλέπει και καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

Προγραμματισμός: Η διεξαγωγή του προγράμματος θα προγραμματιστεί σε συνεννόηση με την «Ελληνική Αγωγή».

8. Επικοινωνία και Κρατήσεις

Για να κανονίσετε τη συμμετοχή των μαθητών σας στο πρόγραμμα «Ανθεστήρια, οι Απόκριες της Αρχαιότητας», παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Ελληνικής Αγωγής

9. Κόστος

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, ως μέρος της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Αγωγής να προάγει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τις αξίες της υγείας και της υγιεινής μέσω εκπαιδευτικών και διαδραστικών δραστηριοτήτων.

Ηλικία

Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού

Διάρκεια

45'