Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Eκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία

Γλυκοταξιδεύουμε στὴν Ἀρχαία Ἑλλάδα

1. Στόχος Προγράμματος

Το πρόγραμμα «Γλυκοταξιδεύουμε στὴν Ἀρχαία Ἑλλάδα » έχει ως στόχο να συστήσει στα παιδιά τη διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα και να τους δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν απλές συνταγές με υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις αρχαίες συνήθειες διατροφής, μαθαίνοντας φράσεις και έννοιες  στα Αρχαία Ελληνικά καθώς και βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και της παράδοσης.

2. Περιγραφή Δραστηριότητας

Η δραστηριότητα περιλαμβάνει μια εισαγωγή στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, ακολουθούμενη από δημιουργικό μαγείρεμα με τα παιδιά, όπου θα παρασκευάσουν ένα απλό είδος ψωμιού ή μπισκότων, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση Τροφίμων: Σύντομη παρουσίαση βασικών τροφών της αρχαιότητας, όπως το κριθάρι, το μέλι, το τυρί και το λάδι.
  • Φτιάχνουμε «ἄρτον» ή «πλακοῦντας»: Τα παιδιά θα πλάσουν και θα ζυμώσουν μαθαίνοντας φράσεις στα Αρχαία Ελληνικά που σχετίζονται με τη διατροφή.
  • Δραματική Αφήγηση: Παράλληλα, θα γίνει αφήγηση ενός αρχαίου μύθου που σχετίζεται με τη διατροφή, όπως ο μύθος της Δήμητρας (σε σχέση με το σιτάρι) ή της Αθηνάς (με την ελιά και το λάδι).

3. Στόχοι Μάθησης

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Εξοικείωση με τη Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα: Τα παιδιά θα μάθουν για τα βασικά τρόφιμα, τα εδέσματα και τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.
  • Αναφορά στην Υγιεινή Διατροφή: Η βασική διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων είναι ένα καλό παράδειγμα για την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής σήμερα.
  • Επαφή με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα: Μέσα από την παρασκευή των συνταγών, τα παιδιά θα μάθουν βασικές λέξεις και φράσεις στα Αρχαία Ελληνικά που σχετίζονται με το φαγητό.
  • Δημιουργικότητα και Κινητικές Δεξιότητες: Θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και θα συνδέσουν τα Αρχαία Ελληνικά με κάτι ευχάριστο και δημιουργικό.
  • Ομαδικότητα και Συνεργασία: Μέσα από την ομαδική δραστηριότητα, τα παιδιά θα μάθουν να συνεργάζονται και να μοιράζονται.

4. Οφέλη από τη Χρήση της Αρχαίας Ελληνικής

  • Γλωσσική Ανάπτυξη: Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα παιδιά θα χρησιμοποιούν απλές λέξεις στα Αρχαία Ελληνικά, όπως «ἄρτος», «ἐλαία», «ἔλαιον», «τυρός» και θα συγκρίνουν με όμοιες λέξεις που χρησιμοποιούμε ακόμη στα Νέα Ελληνικά, όπως «γάλα», «μέλι» κ.α. Αυτό θα τους δώσει μια ευκαιρία να συγκρίνουν αλλά και να εξοικειωθούν με πολύ απλό και ευχάριστο τρόπο, με την αρχαία μορφή της γλώσσας μας.
  • Πολιτιστική Σύνδεση: Η δραστηριότητα προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να συνδέσουν τις γλωσσικές δεξιότητες με πληροφορίες για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κάνοντάς τους να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων.
  • Βιωματική Μάθηση: Μέσα από τη φυσική διαδικασία παρασκευής φαγητού, τα παιδιά ενισχύουν τη μνήμη τους και κατανοούν τις συνήθειες της αρχαίας διατροφής.

5. Διάρκεια και Δομή Προγράμματος

  • Διάρκεια: 1 ή 2 διδακτικές ώρες.
  • Διαδικασία:
    • Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Διατροφή: Μια σύντομη παρουσίαση των βασικών τροφών στην Αρχαία Ελλάδα (μέλι, κριθάρι, τυρί, λάδι).
    • Αφήγηση Μύθου: Αφήγηση ενός μύθου που συνδέεται με τη διατροφή, όπως ένας μύθος για τη Δήμητρα και το σιτάρι, ή την Αθηνά και την ελιά.
    • Φτιάχνουμε Ψωμί ή Μπισκοτάκια: Τα παιδιά, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού, θα ζυμώσουν και θα πλάσουν «ἄρτον» ή «πλακοῦντας», μαθαίνοντας λέξεις στα Αρχαία Ελληνικά που σχετίζονται με τη διαδικασία.
    • Ανασκόπηση και Δοκιμή: Μετά την παρασκευή, τα παιδιά θα δοκιμάσουν τα προϊόντα που «παρασκεύασαν» (τα οποία θα έχουν προετοιμαστεί από την ομάδα μας) και θα συζητήσουν τι έμαθαν για τη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων και τα Αρχαία Ελληνικά.

6. Υλικά

  • Υλικά για Συνταγές: Απλά υλικά όπως αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό.
  • Εργαλεία Μαγειρικής: Μπολ, ξύλινες κουτάλες, δίσκοι ψησίματος.
  • Κατάλληλος Χώρος: Αίθουσα με πάγκους ή τραπέζια
  • Ποδιές κουζίνας: Προαιρετικά

7. Ηλικιακή Ομάδα

Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής
ηλικίας (νήπια, Α και Β δημοτικού), με απλές δραστηριότητες μαγειρικής και εύκολα
κατανοητές λέξεις στα Αρχαία Ελληνικά. Η χρήση των χεριών για το ζύμωμα και την
παρασκευή των αρτοπαρασκευασμάτων ενισχύει τη μάθηση και διατηρεί το ενδιαφέρον των νηπίων.

8. Απαιτήσεις Προγράμματος

  • Συμμετοχή Εκπαιδευτικού: Η συμμετοχή ενός ή περισσότερων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επίβλεψη και υποστήριξη των παιδιών κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
  • Προγραμματισμός: Η επίσκεψη και το πρόγραμμα πρέπει να προγραμματιστούν σε συνεννόηση με τη σχολή Ελληνικής Αγωγής.

9. Επικοινωνία και Κρατήσεις

Για τον καθορισμό ημερομηνίας και ώρας συμμετοχής στο πρόγραμμα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Ελληνικής Αγωγής.

10. Κόστος

Το πρόγραμμα «Γλυκοταξιδεύουμε στὴν Ἀρχαία Ἑλλάδα – Διατροφή» προσφέρεται εντελώς δωρεάν στα σχολεία από την Ελληνική Αγωγή. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γύρω από την αρχαία ελληνική γλώσσα και την πολιτιστική κληρονομιά μέσω μιας διασκεδαστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Ηλικία

Για νήπια και μαθητές Α' και Β' δημοτικού

Διάρκεια

1 ή 2 διδακτικές ώρες