της Ευγενίας Μανωλίδου
Χαίρετε πᾶσαί τε καὶ πάντες! Ὡς εὖ παρέστητε ἐν ταύτῃ τῇ καλλίστῃ καὶ σπουδαιοτάτῃ συνόδῳ ἐν Δελφοῖς, ἐν τῷ τῆς ὑφηλίου ὀμφαλῷ.
Με αυτή τη φράση άνοιξε φέτος το «Delphi Classics – Classics in Praxis 2025», μία ενότητα που δημιουργήθηκε το 2022 στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αφιερωμένο στην επανατοποθέτηση των Κλασικών Γραμμάτων και των Αρχαίων Ελληνικών στο επίκεντρο του σύγχρονου παιδαγωγικού και πολιτιστικού διαλόγου. Σε έναν θεσμό που παραδοσιακά κυριαρχείται από πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις, η ένταξη των Αρχαίων Ελληνικών, χάρη στο όραμα του Συμεών Τσομώκου, αποτέλεσε μία πράξη υψηλού συμβολισμού και ουσίας.
Η έναρξη έγινε με τον Βύρωνα Νικολαΐδη, Πρόεδρο της PeopleCert, στη συζήτηση με τίτλο «Το όραμα της PeopleCert: Πώς μπορούν τα Αρχαία Ελληνικά να αποτελέσουν μέρος της ήπιας ισχύος της Ελλάδος.» Εκεί παρουσιάστηκε η πορεία και ο στόχος της παγκόσμιας πιστοποίησης των Αρχαίων Ελληνικών, η οποία, πέρα από ένα εργαλείο αξιολόγησης, αναδεικνύεται ως ένα κίνητρο για τους μαθητές να ασχοληθούν ουσιαστικά με τη γλώσσα, να αποκτήσουν στόχο και μέτρο προόδου και να γίνει κατανοητό ότι η ενασχόληση με τα Αρχαία Ελληνικά έχει απήχηση και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο.. Συζητήθηκαν τα νέα επίπεδα C1 και C2, το αυξανόμενο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα και η ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας με συνεργασίες και εκπαιδευτική καινοτομία.
Στο δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Η Πιστοποίηση των Αρχαίων Ελληνικών ως διεθνές διαβατήριο στην παγκόσμια εκπαιδευτική σκηνή», οι ομιλητές Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Παπυρολογίας, ΕΚΠΑ), Δημήτρης Γκροζούδης (διευθυντής Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης) και Βάσια Παπαδοπούλου (διευθύντρια εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων») συζήτησαν τη σημασία της σύνδεσης των μαθητών με τη γλώσσα, τη δύναμη της βιωματικής μεθοδολογίας και το πώς η πιστοποίηση μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό κίνητρο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη συστηματικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και στην προοπτική επαναφοράς των Κλασικών Λυκείων.
Το τρίτο πάνελ, «Τα Αρχαία Ελληνικά ως σύγχρονη γλώσσα: η Βιωματική Διδασκαλία και το Ελληνικό Πλεονέκτημα», με τη συμμετοχή του Προέδρου της FIEC, καθηγητή Jesús de la Villa και του καθηγητή Χρήστου Τσαγγάλη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) στάθηκε σε μια κομβική διαπίστωση: ότι η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών χρειάζεται αλλαγή μεθόδου. Ο καθηγητής Jesús de la Villa, προσωπικότητα διεθνούς κύρους και επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού που συντονίζει όλες τις ενώσεις Κλασικών Σπουδών (FIEC – Fédération International des associations d’ Études Classiques), τόνισε την ανάγκη βιωματικής, προφορικής και ενεργητικής προσέγγισης της γλώσσας, όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό, με αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και των ομοιοτήτων με τα Νέα Ελληνικά. Η επίσκεψή του στην «Ελληνική Αγωγή» μετά το συνέδριο επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του και την εκτίμησή του στο έργο που γίνεται ήδη στη σχολή μας, με καινοτόμες και βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών.
Η βραδιά έκλεισε με την συζήτηση «Από τη Λογική στην Ηθική: Η διαχρονική ισχύς της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης», όπου οι καθηγητές Angie Hobbs (University of Sheffield), Άννα Λάμαρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Χρήστος Κρεμμυδάς (Royal Holloway, UK) μίλησαν για την ουσιαστική συμβολή της αρχαίας ελληνικής σκέψης στις σύγχρονες συζητήσεις για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ηθική. Αναλύθηκε ο ρόλος της φιλοσοφικής γλώσσας, η μορφωτική αξία της ρητορικής παιδείας και η σημασία της ακριβούς κατανόησης των εννοιών μέσα από το αρχαίο κείμενο.
Το Delphi Classics – Classics in Praxis 2025 ήταν ένα κάλεσμα για δράση και αλλαγή: στη μέθοδο, στη ματιά, στον τρόπο που μεταδίδουμε τη γλώσσα και την παιδεία στα παιδιά μας. Τα Αρχαία Ελληνικά είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ένα μάθημα, είναι η γλώσσα μας, μια γλώσσα παιδείας, ουσίας και σκέψης. Ευχαριστώ όλους τους καθηγητές και εξαιρετικούς συνομιλητές που έγιναν και εκείνοι συνοδοιπόροι σε ένα υπέροχο ταξίδι! Μέσα από την καρδιά μου, ευχαριστώ το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εταιρεία PeopleCert για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.
Εἴθε ὁ λόγος τῶν ἀρχαίων ὁδηγῆσαι τὸ ἦθος τῶν νέων.