Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Εκδρομή στο Σούνιο και το Λαύριο

Εκδρομή στο Σούνιο και το Λαύριο – Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, θα ταξιδέψουμε στο χρόνο! Θα επισκεφθούμε δύο από τα πιο ιστορικά σημεία της Αττικής: το Σούνιο και το Λαύριο. Και τα δύο μέρη έχουν ιστορία 3.000 ετών, με ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ιστορία όσο και για τον πολιτισμό της Αττικής.

Ο πρώτος μας προορισμός είναι το Σούνιο και ο ναός του Ποσειδώνος, στη νοτιότερη άκρη της Αττικής, με την επιβλητική θέα στο Αιγαίο. Η πρώτη γραπτή αναφορά για το Σούνιο γίνεται από τον Όμηρο, ο οποίος το αποκαλεί «Σούνιον ἱερόν» στην Οδύσσεια. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Μενέλαος, στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία, σταμάτησε στο Σούνιο για να θάψει τον καπετάνιο του πλοίου του, τον Φρόντη. Εκεί, χτίστηκε αργότερα ο μεγαλοπρεπής Ναός του Ποσειδώνος, αφιερωμένος στον θεό της θάλασσας ο οποίος αποτελεί μέχρι και σήμερα ιστορικό σημείο αναφοράς.

Ευμορφία Καπόλου, καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών στην Ελληνική Αγωγή, θα μας αναλύσει την ιστορία και τις ιδιότητες του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας και των σεισμών, καθώς και τη σημασία του ναού ως τόπου λατρείας.

Ο δεύτερος προορισμός μας είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λαυρίου. Η ιστορία του Λαυρίου ξεκινά περίπου το 3000 π.Χ., όταν άρχισε η εκμετάλλευση των περίφημων μεταλλείων αργύρου, τα οποία καθόρισαν τη μοίρα της περιοχής για χιλιετίες. Στους κλασικούς χρόνους, το Λαύριο αποτέλεσε πηγή πλούτου και βάση για την άμυνα και την ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το όνομα Λαύριο προέρχεται από την αρχαία λέξη «λαύρα», που σημαίνει στενωπό ή στοά, το οποίο αναφέρεται στις υπόγειες στοές των μεταλλείων που διαμόρφωσαν την περιοχή.

Καθ’ οδόν, ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, καθηγητής Φιλοσοφίας στην Ελληνική Αγωγή, θα μας παρουσιάσει τη «Δύναμη της Απάθειας στη Στωική Φιλοσοφία», και θα μας εξηγήσει το πώς η απάθεια ως πνευματική αρετή ενισχύει την ψυχική αντοχή και την εσωτερική γαλήνη.

Μετά την ξενάγηση, θα απολαύσουμε ένα παραδοσιακό γεύμα σε ταβέρνα στο Λαύριο.

Η εκδρομή είναι κατάλληλη και για παιδιά, αρκεί να συνοδεύονται από έναν ενήλικα.

Οι «Εκδρομές Φιλοσοφίας» προσφέρουν αφενός μια ευχάριστη και χαλαρωτική Κυριακή, αλλά αποτελούν και μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον τόπο μας και την πλούσια ιστορία του. Μέσα από τις περιηγήσεις αυτές, βιώνουμε την ιστορία με όλες μας τις αισθήσεις. Το Σούνιο και το Λαύριο αποτελούν κομμάτια του παρελθόντος που συνεχίζουν να επηρεάζουν το παρόν μας, και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία τους, τόσο για εμάς όσο και για τις μελλοντικές γενιές. Οι εκπαιδευτικές αυτές εκδρομές μας φέρνουν σε επαφή με τις ρίζες μας, ενισχύουν την πολιτισμική μας ταυτότητα και μας υπενθυμίζουν πόσο σπουδαίο είναι να διατηρούμε τη σύνδεσή μας με την ιστορική και φυσική μας κληρονομιά.

Κόστος εκδρομής: 60€

Αναχώρηση: 09:00

Επιστροφή: 19:00

 

Πρόγραμμα Εκδρομής

  • 09:00 Αναχώρηση από την Ελληνική Αγωγή
  • Καθ’ οδόν προς Σούνιο: «Οι μυθικοί συμβολισμοί και οι ιδιότητες του Ποσειδώνος», από την Ευμορφία Καπόλου
  • 10:30 Άφιξη στο Σούνιο και ξενάγηση στο Ναό του Ποσειδώνα
  • 12:30 Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου
  • 14:30 Γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Λαύριο
  • 17:00 Αναχώρηση για την επιστροφή
  • Καθ’ οδόν προς Αθήνα: «Η δύναμη της απάθειας στη Στωική Φιλοσοφία», από τον Λεωνίδα Γεωργιάδη
  • 19:00 Άφιξη στην Ελληνική Αγωγή

Σας περιμένουμε για μια ημέρα γεμάτη χαρά, γνώση και Ιστορία!

 

Κλείστε τη θέση σας