Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Eκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία

Θησεύς, ὁ βασιλεὺς τῶν Ἀθηνῶν

1. Σύντομη περιγραφή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θησεύς, ὁ βασιλεὺς τῶν Ἀθηνῶν» παρουσιάζει τη ζωή και τους άθλους του Θησέα, του μεγάλου ήρωα και βασιλιά της Αθήνας, που ελευθέρωσε την πόλη από πολλούς κινδύνους και εδραίωσε τη δύναμή της. Μέσα από τις ιστορίες του Θησέα, οι μαθητές θα γνωρίσουν τη σημασία της δικαιοσύνης, της ανδρείας και της εξυπνάδας, που ήταν χαρακτηριστικά του Θησέα. Το πρόγραμμα συνδυάζει αφήγηση μύθων, θεατρικό παιχνίδι και  κινητικές δραστηριότητες, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν μέσα από  την εμπειρία και τη δράση.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τους στόχους του επίσημου προγράμματος σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και περιλαμβάνει διαθεματικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη μάθηση μέσω της Ιστορίας, της Γλώσσας και της Θεατρικής Αγωγής.

2. Εκπαιδευτικοί στόχοι

  • Γνωριμία με τη Μυθολογία και την Ιστορία της Αθήνας: Οι μαθητές θα γνωρίσουν τις ιστορίες και τους άθλους του Θησέα, με έμφαση στη σχέση του με την πόλη της Αθήνας και τη δικαιοσύνη που εφάρμοσε ως βασιλιάς.
  • Επαφή με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα: Τα παιδιά θα μάθουν βασικές λέξεις και φράσεις στα Αρχαία Ελληνικά που σχετίζονται με τον Θησέα και τους άθλους του, όπως «βασιλεὺς», «ἡρωϊσμός», και «ἀνδρεία».
  • Κατανόηση της Δικαιοσύνης και της Ανδρείας: Οι μαθητές θα ανακαλύψουν τις αρετές του Θησέα, ο οποίος ήταν δίκαιος και θαρραλέος, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποίησε την εξυπνάδα του για να νικήσει τους εχθρούς της Αθήνας.

3. Ψυχοσυναισθηματικοί στόχοι

  • Ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας: Μέσα από ομαδικά παιχνίδια και θεατρικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα συνεργαστούν για να αναπαραστήσουν τις περιπέτειες του Θησέα, αναπτύσσοντας την αίσθηση της συνεργασίας.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών και ρόλων: Τα παιδιά θα αναλάβουν ρόλους μέσα στις δραστηριότητες, καλλιεργώντας την αυτοπεποίθηση και την ευθύνη τους μέσα από την αναπαράσταση των άθλων του Θησέα.
  • Ευχαρίστηση και ψυχαγωγία: Οι μαθητές θα απολαύσουν διασκεδαστικές δραστηριότητες που συνδυάζουν μάθηση και παιχνίδι, καθώς συμμετέχουν σε θεατρικές και κινητικές αναπαραστάσεις των άθλων του Θησέα.

4. Κινητικοί Στόχοι

  • Αναπαράσταση των άθλων του Θησέα: Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αναπαριστούν τους άθλους του Θησέα, όπως η πάλη με τον Μινώταυρο ή η αναμέτρηση με τους ληστές της Αθήνας.
  • Συνδυασμός κίνησης και αφήγησης: Οι μαθητές θα συνδυάσουν κίνηση και αφήγηση, συμμετέχοντας σε θεατρικά παιχνίδια και κινητικές ασκήσεις που διδάσκουν τη σημασία της ανδρείας και της εξυπνάδας.

5. Στάδια Προγράμματος

  • Α. Εισαγωγική Ενότητα (5᾽): Χαιρετισμοί στα Αρχαία Ελληνικά και σύντομη γνωριμία με τους μαθητές. Σύντομη εισαγωγή στη  μυθολογία του Θησέα και στη σημασία του για την πόλη της Αθήνας, με έμφαση στον ρόλο του ως βασιλιά και ήρωα.
  • Β. Αφήγηση των Άθλων του Θησέα (10᾽): Αφήγηση των σημαντικότερων άθλων του Θησέα, όπως η πάλη με τον Μινώταυρο στο λαβύρινθο της Κρήτης, η αναμέτρηση με τον Προκρούστη και τους άλλους ληστές, και η απελευθέρωση της Αθήνας από τον φόρο αίματος προς την Κρήτη. Οι μαθητές θα μάθουν βασικές λέξεις και φράσεις στα Αρχαία Ελληνικά που σχετίζονται με τους άθλους του Θησέα.
  • Γ. Θεατρικό Παιχνίδι και Αναπαράσταση (15᾽): Οι μαθητές θα αναπαραστήσουν τις περιπέτειες του Θησέα μέσω θεατρικών και  κινητικών παιχνιδιών. Παράδειγμα: Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να «παλέψουν» με τον Μινώταυρο ή  να «ελευθερώσουν» την Αθήνα, αναπαριστώντας τις ηρωικές πράξεις του Θησέα.
  • Δ. Δραστηριότητες Λέξεων και Φράσεων (10᾽): Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια λέξεων και φράσεων στα Αρχαία Ελληνικά, μαθαίνοντας βασικές έννοιες όπως «δικαιοσύνη», «ανδρεία», και «ηρωισμός» μέσα από διαδραστικές ασκήσεις.
  • Ε. Συζήτηση και Σύγκριση (5᾽): Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά θα συζητήσουν για τη  σημασία του Θησέα ως ήρωα και βασιλιά και θα συγκρίνουν τις ιστορίες του με άλλους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Θα γίνει αναφορά στο πώς οι αρετές του Θησέα παραμένουν διαχρονικές αξίες.

6. Υλικά για Δραστηριότητες

  • Απλές καρτέλες με λέξεις και φράσεις από τις ιστορίες του Θησέα
  • Χώρος κατάλληλος για κινητικές δραστηριότητες και θεατρικά παιχνίδια.
  • Μουσικά αρχεία ή ήχοι για να συνοδεύσουν τις αναπαραστάσεις των άθλων.

7. Ηλικιακή Ομάδα

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για μαθητές Γ΄ Δημοτικού, με δραστηριότητες προσαρμοσμένες στο ηλικιακό και γνωστικό τους επίπεδο. Το πρόγραμμα ενισχύει τη μάθηση μέσω βιωματικών και διαδραστικών δραστηριοτήτων.

8. Απαιτήσεις Προγράμματος

  • Συμμετοχή Εκπαιδευτικού: Ο εκπαιδευτικός θα βοηθήσει στην επίβλεψη και την καθοδήγηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.
  • Προγραμματισμός: Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεννόηση με την «Ελληνική Αγωγή».

9. Επικοινωνία και Κρατήσεις

Για να κανονίσετε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Θησεύς, ὁ βασιλεὺς τῶν  Ἀθηνῶν», παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Ελληνικής Αγωγής.

10. Κόστος

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, ως μέρος της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Αγωγής να προάγει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας μέσω εκπαιδευτικών και διαδραστικών δραστηριοτήτων.

Ηλικία

Για μαθητές Γ΄ Δημοτικού

Διάρκεια

45'