Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Eκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία

Εὖ Αγωνίζεσθαι

1. Σύντομη περιγραφή προγράμματος

Το πρόγραμμα «Εὖ Αγωνίζεσθαι»  αποσκοπεί στην επαφή των παιδιών με την ιστορία και τις αξίες των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και τη σύνδεσή τους με το ιδεώδες του εὖ ἀγωνίζεσθαι, το οποίο διαμορφώνει τη στάση ζωής τόσο στον αθλητισμό όσο και στην καθημερινότητα. Μέσα από συμμετοχικές και βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα γνωρίσουν την πολιτιστική και αθλητική συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και θα ανακαλύψουν πώς οι αρχαίες αξίες συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη κοινωνία.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τις κατευθύνσεις του επίσημου αναλυτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, ενσωματώνοντας γνωστικά αντικείμενα όπως η Ιστορία, η Γλώσσα, η Μυθολογία και η Θεατρική Αγωγή. Οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και την αξία του αθλητισμού. Θα εξερευνήσουν τη σημασία του «Εὖ Αγωνίζεσθαι» μέσω μύθων,  εικόνων, και παιχνιδιών, επιτυγχάνοντας  συνδυασμό γνώσης και ψυχαγωγίας.

2. Εκπαιδευτικοί στόχοι

  • Αναγνώριση της συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού: Οι μαθητές θα κατανοήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και το  σύγχρονο αθλητικό πνεύμα, εξετάζοντας τη διαχρονία του ευ  αγωνίζεσθαι.
  • Κατανόηση της επιρροής της αρχαίας Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό: Θα ανακαλύψουν πώς οι αξίες των αρχαίων Ολυμπιακών  Αγώνων, όπως η ευγενής άμιλλα και η αρετή, ενσωματώθηκαν στον δυτικό πολιτισμό.
  • Επαφή με την ελληνική γλώσσα: Τα παιδιά θα μάθουν λέξεις και φράσεις που σχετίζονται με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατανοώντας τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας.
  • Γνωριμία με τα αθλήματα και τους αθλητές των αρχαίων Αγώνων: Οι μαθητές θα μάθουν για τα αγωνίσματα της αρχαιότητας και θα εξετάσουν τις διαφορές και ομοιότητες με τα σύγχρονα αθλήματα.
  • Ελεύθερη έκφραση μέσω δραστηριοτήτων: Οι μαθητές θα εκφραστούν ελεύθερα μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τις κινητικές δραστηριότητες, καλλιεργώντας τη
    φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

3. Ψυχοσυναισθηματικοί στόχοι

  • Ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας: Τα παιδιά θα συνεργαστούν σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την αίσθηση της ομαδικότητας και της συλλογικότητας.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών και ρόλων: Θα αναλάβουν ρόλους και πρωτοβουλίες, συμμετέχοντας στη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων, καλλιεργώντας την ευθύνη και την κρίση τους.
  • Ψυχαγωγία και ικανοποίηση από τα επιτεύγματα: Μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιδιά θα νιώσουν χαρά και ικανοποίηση για τις αθλητικές τους προσπάθειες, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους.
  • Ενίσχυση αντιληπτικής ικανότητας: Μέσα από τη συμμετοχή σε παιχνίδια και δραστηριότητες που συνδυάζουν μάθηση και κίνηση, θα εξελίξουν την αντίληψη και τη νοημοσύνη τους.

4. Κινητικοί Στόχοι

  • Αναπαράσταση των αρχαίων αθλημάτων:  Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε κινητικά παιχνίδια που προσομοιώνουν αθλήματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ο δίσκος και ο δρόμος (αγώνας δρόμου).

5. Στάδια προγράμματος

Α. Εισαγωγική Ενότητα (5᾽): Χαιρετισμοί και γνωριμία με τους μαθητές στα Αρχαία Ελληνικά. Διερευνητικές ερωτήσεις για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τη σημασία τους.

Β. Διερεύνηση των μεγάλων εορτών της αρχαιότητας (10᾽): Συζήτηση για τις
μεγάλες γιορτές της αρχαιότητας και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, με αναφορά στην πολιτιστική σημασία τους.

Γ. Παρουσίαση των Ολυμπιακών Αγώνων και αναπαράσταση αθλημάτων (15᾽): Οι μαθητές θα μάθουν για τα κύρια αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που αναπαριστούν αυτά τα αθλήματα.

Δ. Σύγκριση αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων: Οι μαθητές θα εξετάσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Αγώνες, μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν.

6. Υλικά για Δραστηριότητες

  • Απλά υλικά για κινητικές δραστηριότητες, όπως σχοινιά, μπάλες και δίσκοι.
  • Χώρος κατάλληλος για τις αθλητικές δραστηριότητες.

7. Ηλικιακή Ομάδα

Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για μαθητές Δημοτικού (Α΄ – Στ΄ τάξη), με δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις γνώσεις και στο ηλικιακό επίπεδο των μαθητών.

8. Απαιτήσεις Προγράμματος

Συμμετοχή Εκπαιδευτικού: Ο εκπαιδευτικός επιβλέπει και καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

Προγραμματισμός: Η διεξαγωγή του προγράμματος θα προγραμματιστεί σε συνεννόηση με την «Ελληνική Αγωγή».

9. Επικοινωνία και Κρατήσεις

Για να κανονίσετε τη συμμετοχή των μαθητών σας στο πρόγραμμα «Ανθεστήρια, οι Απόκριες της Αρχαιότητας», παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Ελληνικής Αγωγής

10. Κόστος

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν στα σχολεία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  της Ελληνικής Αγωγής για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας μέσω ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Ηλικία

Για μαθητές Α΄ - Στ' Δημοτικού

Διάρκεια

45'