Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Eκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία

Ειρεσιώνη, ο πρόγονος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

1. Σύντομη περιγραφή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής «Ειρεσιώνη, ο  πρόγονος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» αποσκοπεί στην επαφή των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την συνέχειά του και στην δημιουργική καλλιέργεια των τρόπων κατάκτησης γνώσης με συμμετοχικές και βιωματικές διαδικασίες.

Οι μαθητές ανακαλύπτουν την διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού και την αδιάκοπη συνέχεια των εθίμων μέσω της Γλώσσας, της Ιστορίας, της Μυθολογίας και της Τέχνης.

Το πρόγραμμα δομείται σύμφωνα με το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας σε συνδυασμό με τις γνωστικές εμπειρίες των παιδιών. Είναι προσαρμοσμένο στο διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών,  καλύπτοντας στόχους από τα μαθήματα της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ιστορίας και της Θεατρικής Αγωγής. Συνεπώς οι μαθητές θα ταξιδέψουν στον χρόνο με μύθους, εικόνες, υλικά, επιτυγχάνοντας γνώση και ψυχαγωγία.

2. Εκπαιδευτικοί στόχοι

  • Να αναγνωρίσουν οι μαθητές την συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.
    Να μάθουν την επιρροή που άσκησε η αρχαία Ελλάδα στον δυτικό πολιτισμό.
  • Να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα στην διαχρονία της.
  • Να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά κάλαντα και να τα τραγουδήσουν.
  • Να ανακαλύψουν κοινά σημεία και διαφορές της αρχαίας ελληνικής παράδοσης με την σύγχρονη.
  • Να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τις εικαστικές δραστηριότητες καλλιεργώντας τη φαντασία και την δημιουργικότητά τους.

3. Ψυχοσυναισθηματικοί στόχοι

  • Να αναγνωρίσουν οι μαθητές την συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.
  • Να μάθουν την επιρροή που άσκησε η αρχαία Ελλάδα στον δυτικό πολιτισμό.
  • Να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα στην διαχρονία της.
  • Να γνωρίσουν αρχαία ελληνικά κάλαντα και να τα τραγουδήσουν.
  • Να ανακαλύψουν κοινά σημεία και διαφορές της αρχαίας ελληνικής παράδοσης με την σύγχρονη.

4. Κιναισθητικοί στόχοι

  • Να κινητοποιηθούν αναπαριστώντας το αρχαίο έθιμο της Ειρεσιώνης.
  • Να συνδυάσουν ακουστική και κινητική λειτουργία για να αποδώσουν το αρχαίο τραγούδι και με κινήσεις.

5. Στάδια προγράμματος

Α. Εισαγωγική ενότητα: Γνωριμία με τους μαθητές. Αποδίδουμε χαιρετισμό και συστηνόμαστε όπως τα παιδιά στην  Αρχαία Ελλάδα. Διερευνητικές ερωτήσεις για το θέμα του προγράμματος που θα ακολουθήσει και σύντομος διάλογος με τα παιδιά μέσω ερωτήσεων που βασίζονται στο γνωστικό τους επίπεδο. (5′)

Β. Διερευνητικές ερωτήσεις για τις εορτές στα αρχαία χρόνια: Αναφορά στις πολλές εορτές των αρχαίων Ελλήνων και στις ονομασίες των μηνών τους από κάθε εορτή. Ειδική αναφορά στον Πυανεψιώνα, μήνα κατά τον οποίον γινόταν και η Ειρεσιώνη. (10′)

Γ. Εξήγηση εθίμου ειρεσιώνης – Κατασκευή δικής μας: Ακριβής περιγραφή του εθίμου και αναφορά στα αρχαία κείμενα που μας το διασώζουν. Αναφορά στον Θησέα. Κατόπιν καρασκευάζουμε τη δική μας ειρεσιώνη. (15′)

Δ. Εκμάθηση αρχαίων στίχων: Την ειρεσιώνη συνόδευαν λόγια τα οποία μας έχουν διασωθεί και στην Ελληνική Αγωγή τα έχουμε μελοποιήσει. Ερμηνεία αυτών των στίχων και κατόπιν εύκολη απομνημόνευση λόγω της μουσικής συνοδείας. (15’)

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος και αναλόγως του χρόνου ακολουθούν:

Ε. Συζήτηση των σύγχρονων χριστουγεννιάτικων εθίμων: Τα παιδιά μέσα από την προηγηθείσα δράση τους  και την γνώση που αποκόμισαν καταλήγουν με την μέθοδο της σύγκρισης σε ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο που η ελληνική παράδοση γονιμοποίησε τα ήθη και τα έθιμα του δυτικού κόσμου και την μορφή που αυτά έχουν λάβει στις μέρες μας.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται αναλόγως της ηλικίας και των γνώσεων των μαθητών.

6. Επικοινωνία και Κρατήσεις

Για να κανονίσετε τη συμμετοχή των μαθητών σας στο πρόγραμμα «Ειρεσιώνη, ο πρόγονος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου», παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Ελληνικής Αγωγής.

7. Κόστος

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν στα σχολεία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  της Ελληνικής Αγωγής για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας μέσω ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Ηλικία

Για μαθητές Α΄ - Στ' Δημοτικού

Διάρκεια

45'