Εγγραφή στο newsletter

Μη χάσετε καμία ενημέρωση! Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε τα νέα μας


By submitting this form, you are consenting to receive marketing emails from: . You can revoke your consent to receive emails at any time by using the SafeUnsubscribe® link, found at the bottom of every email. Emails are serviced by Constant Contact

Search
Close this search box.

Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών ως εξωσχολική δραστηριότητα από το 1994

Σεμινάριο «Ἑλληνίζοντες Διδάσκομεν»

📄 κατεβάστε τη φόρμα εγγραφής

30 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024

Το σεμινάριο «Ἑλληνίζοντες Διδάσκομεν» προτείνει στους εκπαιδευτικούς μία εναλλακτική προσέγγιση στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών μέσω της βιωματικής μεθόδου, με έμφαση στην επικοινωνία. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των μαθητών στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, σε ένα πιο ελκυστικό και δημιουργικό μαθησιακό περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν με την μελέτη του ιστορικού πλαισίου και της ανάπτυξης της συγκεκριμένης μεθόδου από την αρχή της, τον 16ο αιώνα, έως την σύγχρονη αναβίωσή της. Αυτό το υπόβαθρο θέτει τις βάσεις για την κατανόηση των πρακτικών εφαρμογών της μεθόδου στην σύγχρονη εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν τα οφέλη της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών με τη χρήση και των τεσσάρων δεξιοτήτων, της ανάγνωσης, της ακρόασης, της ομιλίας και τη γραφής, που αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής των μαθητών και στη βελτίωση της επικοινωνίας τόσο στο γραπτό, όσο και στον προφορικό λόγο, κυρίως στα νέα Ελληνικά.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει μια ενότητα στις βασικές αρχές της επικοινωνιακής μεθόδου διδασκαλίας, καθοδηγώντας τους εκπαιδευτικούς στο πώς να ενσωματώνουν απλούς διαλόγους και καθημερινές συνομιλίες στα μαθήματά τους. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν τα Αρχαία  Ελληνικά στην τάξη ως μια γλώσσα σαν όλες τις άλλες.

Ένα σημαντικό μέρος του σεμιναρίου θα αφιερωθεί στην προετοιμασία και την παράδοση μαθημάτων χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη μέθοδο. Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε πρακτικές ασκήσεις, διαβάζοντας επιλεγμένα κείμενα και εφαρμόζοντας νέες τεχνικές στην προετοιμασία του κάθε μαθήματος. Τα εργαστήρια θα παρέχουν πρακτική εμπειρία στην ανάπτυξη και βελτίωση της προετοιμασίας, μέρος της οποίας οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, το σεμινάριο θα αναδείξει την επίδραση της γλώσσας στους μαθητές και το πώς μπορεί αυτή να τους προετοιμάσει για σπουδές στο μέλλον, σε οποιονδήποτε τομέα και εάν επιλέξουν. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ταύτιση των Αρχαίων Ελληνικών με πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα, καθιστώντας το μάθημα ακόμη πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί και θα προταθεί ποικιλία διδακτικού υλικού, προσαρμοσμένου σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και επίπεδα. Οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά αυτά τα υλικά για να αυξήσουν το ενδιαφέρον και να βελτιώσουν την εμπειρία των μαθητών.

Τέλος, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν τη Διεθνή Πιστοποίηση Αρχαίων Ελληνικών της LanguageCert, την πρώτη παγκόσμια πιστοποίηση στον τομέα αυτό. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης, τα διάφορα επίπεδα και τα οφέλη της. Θα δοθεί έμφαση στο κίνητρο μίας τέτοιας πιστοποίησης, αναδεικνύοντας το πώς μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά για τους μαθητές ώστε να συνεχίσουν τη μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών με αγάπη και ενδιαφέρον.

Το σεμινάριο «Ἑλληνίζοντες Διδάσκομεν», που διοργανώνεται από την «Ἑλληνικὴ Ἀγωγή, Σχολὴ Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν» σε συνεργασία με τον ισπανικό εκπαιδευτικό οργανισμό  “Cultura Clàsica”, με φιλολόγους και από τους δύο οργανισμούς, προσφέρει στους εκπαιδευτικούς μια ανεκτίμητη ευκαιρία και μια πολύτιμη εμπειρία, Γνωρίζοντας νέες μεθόδους και υλικό, οι εκπαιδευτικοί θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να εμπνεύσουν και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών στη μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών. Μέσω της γνωριμίας και της συνεργασίας με Έλληνες και ξένους καθηγητές, οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, προωθώντας περαιτέρω την μελέτη της γλώσσας μας.

Το σεμινάριο είναι δωρεάν, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε εκπαιδευτικό από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος να συμμετάσχει. Ωστόσο, προσφέρεται αποκλειστικά δια ζώσης και όχι διαδικτυακά, για καλύτερα αποτελέσματα της πρακτικής και βιωματικής εμπειρίας. Λόγω της διαδραστικής φύσης του σεμιναρίου και για να διατηρηθεί η ποιότητα της διδασκαλίας, οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Εγγραφές έως τις 10 Αυγούστου.

 

📄 κατεβάστε τη φόρμα εγγραφής

 

Επικοινωνία

 

Κατεβάστε εδώ το πρόγραμμα του σεμιναρίου